Вървим назад, доказва Институтът по пазарна икономика

Докато през 2011 г. България е била близо до средните нива в Европа по отношение на икономическата свобода и условията за правене на бизнес, то през тази година вече е в долната 1/3 на класацията. Влошаване се наблюдава и при възприятието за корупция, където страната заема последно място в ЕС. При индекса за човешко развитие промяна няма – отново сме на опашката. Това съобщиха експерти от Института по пазарна икономика, ръководен от Светла Костадинова,  при анализ на международните индекси, който оповестиха днес.

Единствената добра новина идва от правото на собственост, което през тази година е по-добре защитено и България вече не е последна в ЕС. Въпреки това повод за радост няма, тъй като страната изпреварва единствено Румъния и заема предпоследно място.

За поредна година причините България да продължава да се сочи като най-бедната страна в Европейския съюз са недостатъчната защита на собствеността, тежките административни процедури, прекомерното регулиране на частните взаимоотношения.

За подобрявяне на икономическата ситуация от ИПИ предлагат да се премахне минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове. Други важни стъпки, според тях са анулирането на на държавните субсидии за земеделието, железопътния транспорт, пощите, премахване на данък дивидент и данък наследство, разбиване на монопола на НЗОК и ускорено довършване на кадастралната карта. Масовото предлагане на е-услуги от администрацията също е насочване в правилната посока.

 

Leave a Comment