Опит за дискусия: Какво не е наред с нашето земеделие, че 80% от продуктите са внос?

Ще продължим да не се сдружаваме заради ДДС-то, изказа се производител. Въпросите за мярка Млад фермер не срещнаха отговори

„Представете си, че 80% от потреблението на горива в Кувейт е от внос. Веднага ще кажем, че има нещо сбъркано в държавата. Но у нас е точно така: 80% от земеделските продукти са от внос! При нашия климат, при нашата земя 80% от месото, плодовете и зеленчуците са от внос. Има нещо генерално сбъркано в земеделието ни.“ Това бе едно от изказванията на днешната дискусия „Как да върнем българския вкус в Европа“ в Пловдив, организирано от Информационното бюро на Европейския парламент в България и БНТ, Публиката, която участваше на живо бе малобройна, а въпросите, които зададе бяха свързани не със светлото бъдеще, а с най-практични въпроси в сегашно време.

В дискусията участваха (отдясно на ляво) Николай Вълканов, доц. Божин Божинов, Снежана Благоева и Красимир Кумчев

В дискусията участваха (отдясно на ляво) Николай Вълканов, доц. Божин Божинов, Снежана Благоева и Красимир Кумчев

В дискусията участваха Снежана Благоева, директор на дирекция „Директни плащания и пазарна подкрепа“  в Министерството на земеделието и храните, Красимир Кумчев, земеделски производител (сравнението с Кувейт бе негово), доц. д-р Божин Божинов, декан в Аграрния университет и Николай Вълканов, икономически анализатор от Института за пазарна икономика.

Доц. Божин Божинов и Снежана БлагоеваУчастниците се обединиха около мнението, че до момента само един сектор у нас се е развил на световно равнище и това е зърнопроизводството. За един декар пшеница разходите са 100 лева, а директната субсидия е 30 лева. При един декар ябълки разходите са 1000-1500 лева, а субсидията е пак 30 лева. С този пример Кумчев обясни защо зърносекторът е дръпнал напред, а овощарите са закъсали. „Още през декември българските ябълки свършват, така ще е и след 20 години“, предсказа той.

Снежана Благоева обеща ситуацията да се промени още от тази година, тъй като ще бъде приложено преразпределителното плащане. Чрез него фермите до 300 Красимир Кумчев и Снежана Благоевадка ще получат с 50% по-висока субсидия от по-големите стопанства. Това е единият лост за балансиране на земеделието. Вторият е прилагане на схемата за обвързана подкрепа, която ще налее допълнително средства в някои слаби производства.

Ако европейските субсидии се премахнат напълно, българското земеделие ще дръпне рязко напред, посочи Вълканов. Той обаче смята, че историите за някогашното силно родно производство, особено на домати, са силно преувеличени. „Както и да ни подпомага Европа, няма да сме конкурентни“, каза Вълканов.

Според доц. Божинов мащабите на нашето земеделие са малки, за да бъдем конкурентни на европейските държави. Нашите фермери не обръщат внимание и на нещо много важно – брандирането на продуктите. Ако те се сдружават заедно с преработватели и търговци, и ако на даден продукт пише: „Произведен от кооператив еди кой си“, това би поставило на по-солидна и конкурентна основа производителите.

Гневните въпроси на фермерите

Фермерите в публиката едва дочакаха да получат микрофона, за да зададат въпросите си. Млекопроизводителят Атанас Къцов се възмути как е било допуснато от държавата най-големият зърнопроизводител в страната, който обработва 1.5 млн. дка, да получава ежегодно субсидии в размер на десетки милиони. Повече отколкото английската кралица, вметна Къцов. „А когато ние, животновъдите, начертахме пасищата през 2007 г., бяхме санкционирани за това, че сме искали да взимаме директни помощи за тях.“ Къцов бе убеден, че задкулисието е докарало земеделието на този хал.

Друг животновъд, Боряна Дочева, имаше конкретен въпрос към Снежана Благоева за евентуалните санкции, които грозят фермите, ако не са задържали определен процент животни. „Те да не са безсмъртни, че да ги държим толкова години“, попита Дочева. И поиска да разбере защо са фиксирани санкции, при положение, че досега не ги е имало.

Снежана Благоева не отговори конкретно, само посочи, че този спор се е водел преди няколко седмици и фермерите са получили ясни обяснения. Очевидно обаче не беше така, щом въпросите продължават.

Изключително изнервен и ядосан, Димитър Стоицов от Царимир започна изказването си с това, че отглежда житни и пипер. „95% от времето ми отива за зеленчуците, а 5% -а житните. После със субсидиите става обратно – 95% от получените средства са от зърното и 5 на сто от зеленчуците.“ Стоицов смята, че експертите в министерството не разбират нищо от земеделие, щом като допускат източването на парите по мярка 141. Той допълни, че същото се случва и с помощите за акцизите за горива. Според него е напълно грешно изчислението, че за зеленчуци се полагат 73 литра нафта за хектар, а за царевица – 86 литра.

„Ще ви кажа и защо не се сдружаваме и ще продължим да не се сдружаваме. Заради дедесето“, още повече се ядоса Стоицов. Зеленчукопроизводителят започна за прави сметки, че голяма част от приходите на фермерите ще отидат за данъка, тоест в държавата, а за фермерите ще остане незначителна печалба. 

Конкретни въпроси на двама млади фермери също не намериха отговори. Единият попита кога ще станат ясни критериите за мярката Млад фермер, която, според обещанията, трябва да се отвори през месец май. „Необходимо ни е време да подготвим проектите“, обоснова се той. Другият млад фермер – момиче от Рогош, припомни, че през ноември и декември 2013 г. е имало прием по мярката Млад фермер. Проектите са точкувани вече, но се говори, че по 20 точки ще бъдат отнети за агроекология. Благоева не успя да отговори.

Макар че присъстващите производители бяха в камерен състав, повечето не успяха да зададат въпросите си и останаха неудовлетворени.

публикаДоц. Божинов обобщи досегашната земеделска политика с думите, че в министерството не са разработвали никога стратегии, а общо взето са разхвърляли парите според протестите и във всички посоки. Така, с изключение на зърнопроизводителите, средствата са били винаги недостатъчни за всички сектори. И на практика са били разпилени.

2 Comments

  1. eli_nik казва:

    Как да са компетентни служителите, като там непрекъснато се назначават хора с политически пристрастия, верни на ръководещата МЗХ партия, няма как да не са некорумпирани, тя рибата мирише от към главата!

  2. Емил Младенов казва:

    Служителите в Министерството са силно корумпирани и некомпетентни.Трябва не помощи,а възможности за развитие.Не трябва да се дават помощи за нещо,а за
    високотехнологични продукти.Ще бъда по-конкретен,защото разбирам от оранжерии.Не да се дават пари за „самоделки“, а след това се чудим как да ги оборудваме.Тук е мястото на Министерството.По
    този начин ще привлечем и младите, можещите.

Leave a Comment