Наш фермер номиниран за световната награда „Бизнес за мир“

Александър Драганов е отличен заради алтернативата, която предложил на селяните от Афганистан – маслодайни рози вместо опиум

Александър ДрагановАлександър Драганов, който се занимава с биоземеделие и с производство на рози и розови разсади, е номиниран за световната награда „Бизнес за мир“. Самият той се учудил и в първия момент не повярвал на имейла, който получил наскоро. Помислил, че е нещо хакерско. Но после му изпратили второ съобщение. Драганов прочел за номинацията, позвънил в Париж, обзет от съмнения, че това е може би шега или грешка. Но оттам потвърдили, че Търговската палата го е предложила и непременно трябва да попълни регистрационната карта, защото на 15 май ще го чакат в Осло. Това разказа фермерът в „120 минути“ на бТВ. 

През 2007 г. Александър Драганов участвал в търг за розов разсад, който трябвало да се засади в Афганистан по инициатива на ООН. Идеята била местните жители в разбитата от войни азиатска държава да започнат да отглеждат рози вместо опиум. Разсадното стопанство на фермера е в село Турия до Павел баня.

Откъс от филм на Венелин Петков „Опиум и рози“ от 2007 г. показва маковите полета в Афганистан, откъдето сеафганистанец добива хероин. Селяните обясняват, че ако не отглеждат опасното растение, няма да имат пари за лекарства, за сватба, за храна. (По-късно филмът на Петков печели американската награда „Пийбоди“.)

В момента върху 560 дка в Афганистан растат български маслодайни рози. Хората, които ги отглеждат, са много старателни, много добри и човечни, разказва Драганов.

Неговата причината да предложи алтернатива на афганистанските селяни, е дълбоко лична. Синът на Александър Драганов е бил убит от наркотиците. „Направих го, защото не искам никой да преживее децата си както аз самият“, казва производителят. А тогава, преди 7 години е добавил: „Ако трябва и пеша ще ги нося розите дотам.“

роза дамасцена

Роза Дамасцена – златото на България

Навремето той е срещнал ожесточена съпротива от страна на българския парламент. Доста депутати били против износа на български розов посадъчен материал, който е национално богатство. Но Александър Драганов преживял и това. Той лично отишъл в Афганистан, а после изпратил и своя агроном Димитър Начев, защото отглеждането на културата не може да става с указания по телефона.

 

В момента българските рози в Афганистан раждат по 900 пъпки на корен. У нас същият сорт създава 400 цвята. Причината е, че там почвата е изключително богата от наносите на близката река. Селяните, които ги отглеждат, се издържат от насажденията, без които биха се занимавали с опиум.

Leave a Comment