Зографският манастир в „Света гора“ светна с дарения на пловдивския бизнес

Готов е проект за създаване на фотоволтаичен парк в Светата обител, в която електричеството се осигурява от дизелов агрегат
пред манастира в Атон

Янаки Бояджиев често пътува към Зографския манастир, заедно с организирани от него групи от помагачи

Зографският манастир „Свети Георги“ стана по-светъл през нощта благодарение на дарени средства от пловдивски и габровска фирми. Четирима доброволци от КЦМ се завърнаха тези дни, след като инсталираха 50 плофониери и 80 крушки в сградата, която преди е била болница, а днес действа като дом за гости. Осветителните тела са енергоспестяващи и бяха изключително нужни на манастира, който си произвежда ток с дизел, заради липсата на електропроводи на „Света гора“.  Плофониерите се задействат с датчик за движение, за да светнат, когато е необходимо.

Това разказа инициаторът на дарителските инициативи от района на Пловдив Янаки Бояджиев, който работи в КЦМ. Още през 2009 г., когато за пръв път е отишъл в Зографския манастир, той останал пленен от тишината, красотата и духовността на мястото. Оттогава Янаки непрекъснато организира бригади за прибирането на реколтата от маслини, а също така разширява кръга на дарителите, за да помогне на манастира да стане по-удобна за живеене обител.

Този път дарението събра средства от КЦМ 2000, КЦМ, „Металургремонт 21“, „Подем“, РМЗ – 2001, „АТ и КОМ“, „Техномонтаж груп“, както и на фирмата от Габрово „Подемкран“. Инж. Илия Златев, който е технически ръководител на „Подем“ е участвал и с лични средства, уточни Янаки Бояджиев. Трудът на четиримата мъже е, разбира се, безплатен.

Осветената сграда отскоро дава подслон на поклонниците, пристигнали да потърсят мир в манастира. Преди поставянето на енергоспестяващите тела сградата харчела 4000 вата, а сега разходът е снижен до 400 вата.

За 40-те монаси в „Свети Георги“ най-важно е общуването с Бог, но все пак е по-добре, когато имотите на манастира са по-пригодни за живеене, обясни Янаки. Затова той е поръчал да се направят и две елтабла за стопанската постройка, които ще бъдат платени с останалата сума от дарението. Най-вероятно към края на месец май те ще са готови и групата отново ще се върне на Атон, за да ги монтира.

Една от големите несгоди в Зографския манастир е недостатъчната електроенергия. Затова проектантска фирма от Казанлък вече е изготвила за своя сметка проект за малък фотоволтаичен парк, който да реши проблема с тока, разкри Янаки Бояджиев. Засега не е ясно дали ще се появят дарители, които да изградят така необходимата слънчева инсталация.

В момента Зографският манастир е едно от най-аскетичните места заради наближаващия Великден. Молитвите започват от 3 часа сутринта и често дневното меню на монасите включва само маслини в марина и плодове.

Както на всеки Гергьовден, когато е и празникът на манастира, тук ще пристигнат стотици вярващи мъже и „Свети Георги“ ще стане тесен. За разлика от предишните години, домът за гости този път ще е светъл и по-уютен за поклонниците.

Leave a Comment