Явор Гечев за луксозните возила: Ако ЕК каже, че разходите за тях са недопустими, ще откажем да ги финансираме

Има доклади от ЕК, но не сме загубили 400 милиона по ПРСР. Ще се борим за всяко евро.

Явор ГечевПроектите по мерки 121, 311 и 312 ще бъдат окончателно класирани в края на април, съобщи зам.-министърът на земеделието Явор Гечев. Той потвърди информациите, че по мярка 121 за модернизиране на стопанствата, проектите са повече отколкото са средствата по мярката.

По повод нашумелите луксозни транспортни средства, за които се кандидатства по мерки 311 и 312, Явор Гечев посочи, че министерството е в комуникация с Европейската комисия, относно допустимостта на тази инвестиция. „Ако ЕК каже, че тези разходи не са допустими, ще пуснем инструкция към фонд „Земеделие“ тези проекти да не бъдат финансирани“, каза зам.-министърът на пресконференция в Международен панаир Пловдив днес.

„Категорично заявявам, че няма загуби по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013”. Това каза Явор Гечев по повод тиражираните в медиите информации, че страната ни е загубила над 400 млн. лева. „Да, имаме доклади от Европейската комисия, и по-специално за отпусканите авансови плащания по общинските проекти. Искам да кажа ясно, че ние ще се борим за всяко едно евро и ще оспорваме всяка една точка в докладите. Това са пари, които са нужни на българското селско стопанство и ние ще защитаваме правата си”, подчерта зам.-министър Гечев. Той допълни, че никъде в европейските регламенти не се забранява отпускането на авансови плащания по общински проекти.

Той каза още, че българските власти са в непрестанна комуникация с Комисията, като получаването на доклади и даването на становища от страна на България е нормална част от този партньорски диалог.

По повод отпускането на средства по ПРСР, за да заработи Гаранционният фонд, зам.-министърът бе ясен: „Тези средства категорично са необходими. И аз да бях, и аз щях да го направя“, защити предишни решения Явор Гечев.

 

 

Leave a Comment