Таксите във ВУЗ ще са между 115 и 1450 лв.

 

Най-скъпо е обучението за артисти и режисьори, най-евтино – за педагози

студентиОсем ВУЗ-а ще поискат повече пари от възпитаниците си наесен, става ясно от проект за постановление на Министерски съвет, качен на страницата на МОН. Основните университети няма да променят таксите, съобщи бТВ. Таксите ще са в рамките между 115 и 1450 лева.

Най-евтино ще е ученето на специалности в областта на педагогиката, администрацията и туризъм, а най-скъпо е за тези, които са избрали изкуства и медицина. Най-скъпо излиза обучението в областта на актьорството и режисурата в НАТФИЗ. Годишната такса там е по 1450 лева. Между 20 и 50 лева повече дават записаните в Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“.

Софийски университет „Св. Климент Охридски“ няма да коригира сегашната цена на обучението. Най-малко ще плащат бъдещите висшисти, които следват задочно туризъм, администрация, икономика – 115 лева на година. От 340 до 500 лева варират таксите в социалните и филологическите специалности, а медиците ще внасят по 925 лева.

Полагане на кандидатстудентски изпит ще е без промяна – 30 лева.

По 50 лева за първи изпит и по 30 лева за всеки следващ ще дават кандидатите да учат в УНСС. Икономическият университет също ще иска от студентите си такси като тазгодишните. Те ще варират между 462 и 670 лева в зависимост от формата на преподаване и направлението.

Студентите на Техническия университет в София ще плащат между 150 и 650 лева, като най-скъпи са редовните магистърски програми, а най-евтино излиза следването на задочниците бакалаври.

 

Leave a Comment