65-годишен инженер от Казанлък стана световен рекордьор в Унгария

Юристът Иван Иванов на 71 г. тича, защото знае, че всяко нещо, което не се използва, бързо се изхабява
Ради Милев

Ради Милев

65-годишният Ради Милев избяга днес 42.2 км маратон в Пловдив за под 4 часа, а когато пресече финала, говорителят каза: „И… това е, разбира се, Ради Милев!“ Оказа се, че почти всички маратонци го познават.

За инженера от Казанлък маратонът днес въобще не бе предизвикателство. Миналият месец май той стана световен рекордьор в своята възрастова група при участието си в ултрамаратон край езерото Балатон, Унгария. Там Ради е избягал 670 км. Тази година отново ще се включи в същото състезание. И понеже на 6 май ще увеличи годините си на 66 години, смята да увеличи и пробега на 700 км.

 

Любопитното е, че когато бил ученик в техникума, Ради въобще не спортувал. Бил освободен от физкултура тъй като имал диагноза ставен ревматизъм. Училищният лекар преценил, че заболяването може да увреди сърцето при физическо натоварване и затова го освободил от спортните часове.

Когато завършил техникума, бъдещият инженер преценил, че лекарите със сигурност са сбъркали или се шегуват за здравето му. И се заел да докаже на себе си, че може да поставя спортни рекорди.

„Тичам откак се помня“, разказа Ради Минев. Преди 5 години той е приключил друг ултрамаратон от 1012 км в Ню Йорк.

Бягането далеч не е единственото му спортно увлечение. Тази година на 18 февруари в чест на Васил Левски, той решил да направи 13 029 клякания. Избрал този брой, защото изчислил, че Апостолът е живял точно толкова дни. Но когато стигнал до определеното число, продължил. Така за 6 часа Ради направил 17 004 клякания.

Всяка сутрин мъжът загрява с между 1500 и 2000 коремни преси, а после продължава с още около 2500 клякания. После излиза и бяга колкото си иска.

Иван ИвановДруг възрастен герой стана днес също център на внимание при участието си в маратона. Иван Бойчев Иванов, юрист на 71 години от София, изтича полумаратона с добро темпо.

Бегачът приключи с бодър дух и сравнително спокойно дишане 21.1 км пробег. Той разказа, че досега редовно е участвал в подобни състезания. Рекордът по дълго трасе му е пробегът около Витоша – 100 км. Участвал е също така в състезания в Сърбия, в Годеч и в общо 60 маратона.

„Кръвното ми е 120 на 80, ставите не ме болят“, похвали се Иванов. Той се смее над предупрежденията на лекарите, че костите и ставите трябва да се щадят. „Всяко нещо, което не се употребява, бързо се изхабява по-бързо. Ако не извъшвате умствена дейност например, ще оглупеете. Така е и с двигателната система. Спрете ли да се движите, ще закъсате сериозно“, представи своята рецепта за здраве юристът бегач.

Leave a Comment