Руска балерина танцува в памет на Майкъл Джексън

Балет "Тодес"

Балет „Тодес“ ще е в Пловдив на 1 март

Само за 30 секунди стъпва на земята солистката в уникален танц, посветен на Майкъл Джексън, а през останалото време на изпълнението си „лети“ във въздуха. Атракцията е част от спектакъла на руския балет „Тодес“, обясниха организаторите на турнето – Degris  Events. Трупата ще гостува в Пловдив на 1 март 2013 г., а концертът е в палата 2.

В новата програма “Attention” са преплетени  класически и модерен балет, стилни костюми, оригинално светлинно и музикално оформление.

Хореографията на един от танците е посветена на Бородинската битка, където Наполеон сблъсква воиските си с армията на Кутузов. Танцът е посветен на 200-годишнината от историческата битка и за първи път е представен през 2012 г. в Санкт Петербург.
Въпреки успеха на новата програма, главният хореограф  Алла Духова е запазила 4 емблематични танца, изпълнявани на сцени в много държави и станали любими на публиката. Един от тях е „Тодес танго“ – неподражаема интерпретация, призната дори от аржентинските балет майстори като отделен вид танго. В ретроспекция са включени също танците „Увертюра“, в който се съчетават за първи път класически балет с ъндърграунд хип-хоп, и „Самая опасная“ („Най-опасната“), посветен на  краля на поп музиката Майкъл Джексън.

От 1990 г. балет Тодес активно работи и зад граница и показва своите спектакли в цяла Европа, Америка, Австралия, Израел. Неколкократно гастролира със собствена програма в САЩ.

Поредното турне в България стартира на 28 февруари в София, продължава на 1 март в Пловдив и на 3 март във Варна.

Leave a Comment