За пръв път в България: Уникални яйца, обогатени със селен, витамин Е и Омега 3

Новите съставки в продукта подобряват здравето и качеството на живот на потребителя. Засега се предлагат само в Пловдив, след Цветница ще ги има в повече градове

Нови, уникални за България яйца, се появиха на пловдивския пазар. Те са в три различни опаковки – „Специално за мама“, „Специално за татко“  и „За цялото семейство“. Оригиналното в тях е, че яйцата „за мама“ са натурално обогатени с органичен селен. Тези „за татко“ съдържат добавки от селен плюс витамин Е. А в продукта, предназначен за цялото семейство, освен органичен селен се срещат и ценните Омега-3 мастни киселини.

обогатени с добавки яйца

Чия е идеята?

Пловдивският производител на яйца от щастливи кокошки „Андип-92“ЕТ  пръв в страната въвежда технологията за тези толкова полезни продукти. „Потребителите в Европа става все по-внимателни и взискателни към храната, която консумират.  Специално за яйцата, те избират да са или биологични, или обогатени с вещества, които пазят и подобряват здравето им. Българинът незаслужено бе лишен досега от тази стока. Затова решихме да му я предложим.“, обясни управителят на „Андип-92“ Андрей Павлов.

Птицефермата на „Андип-92“ е край с. Моминско, община Асеновград. В нея храната за птиците е с високо качество, водата е чиста, а пространството достатъчно голямо за наистина „щастливи кокошки“.

Как се обогатяват яйцата?

Фуражът за птиците се смесва с хранителни добавки, които съдържат органичен селен, витамин Е и Омега 3 киселини в съответната комбинация според това дали яйцата ще са „за мама“, „за татко“ или „за семейството“. Хранителните добавки са закупени от световни компании с авторитет.

Кокошките се хранят около месец с обогатения фураж, докато  започнат да снасят яйца, в състава на които добавките присъстват в здравословни дози. Процесът е под постоянен контрол, като се следи не само за съдържанието на трите добавки в яйцата, но и за здравето на кокошките.

Защо селенът е полезен?    

яйца за мама със селенСеленът, който в хранителната добавка се нарича Sel-Plex, допринася за нормалната функция на имунната система, щитовидната жлеза и за оптимална сперматогенеза. Този рядък за Европа и България микроелемент защитава клетките от оксидативен стрес и действа благотворно на косата и ноктите.

Дефицитът на селен предразполага организма към коварни болести като рак, диабет, Алцхаймер, инсулт, сърдечно-съдови заболявания, артрити, катаракта и други. Известно е, че при недостатъчен прием на селен може да възникнат проблеми в репродуктивната система на жените и мъжете. В САЩ например селенът е включен в мащабна кампания за предотвратяване рака на простатата. Микроелементът се определя като агент срещу преждевременното стареене на организма.

Витамин Е е най-мощният антиоксидант сред витамините

яйца за татко със селен и витамин ЕНай-мощният антиоксидант сред витамините – „Е“, в превод от гръцки означава плодовитост, тъй като от него зависят репродуктивните способности на организма. Той има доказано отношение към мъжката потентност и фертилитет. Заради доказаните му качества на антиоксидант, витамин Е е познат като „еликсир на младостта“, тъй като чисти организма от вредните свободни радикали. Той намалява неблагоприятното действие на цигарения дим, ултравиолетовите лъчи, радиацията и други замърсители. Същият витамин „отваря вратите“ за усвояването на витамин С от организма.

Ползите от витамин Е са неизброими – подобрява циркулацията на кръвта, регенерирането на тъканите, зарастването на раните …, а освен това доказано забавя развитието на болестта Алцхаймер и риска от появата на диабет.

яйца за цялото семействоОмега-3 е здраве за сърцето, мозъка и нервната система

Омега-3 – това са три изключително важни мастни киселини. Най-важна е DHA, която помага на работата на сърдечния мускул. Заедно с това тя нормализира кръвното налягане и понижава лошия холестерол. Също така поддържа нормалните функции на мозъка, на нервната система и на зрението.

Установена е връзка между депресията и ниския прием на Омега-3. А фактът, че тази киселина се среща в недостатъчно количество в менюто на българина, е едно от много обяснения защо сме сред най-нещастните нации в света.

Най-сериозният източник за Омега-3 киселини досега бе мазнината на рибата. В природата рибата си я набавя от алги водораслите. „Андип-92“ вече предложи още един източник – яйца „за цялото семейство“, в които важната мастна киселина е внесена в тях именно от алги водораслите.

Сигурно затова пловдивският производител на обогатени с Омега-3 яйца остроумно пита: „Защо не замените една порция сьомга с две яйца дневно? Далеч по-евтино е!“

Колко струват по-полезните яйца?   

Цената на обогатените яйца е със сигурност по-висока. Първо, защото добавките към фуража са скъпи. И второ, защото тази стока справедливо заслужава по-красива и изискана опаковка. Въпреки това по-полезните яйца не надхвърлят на дребно 0.30 лв. за брой, „М“ размер. Те са с около 7-8 стотинки по-скъпи от обикновените. И пак са най-евтината, питателна, здравословна и естествено опакована храна, която може да се закупи на пазара.

Вкусът на по-полезните яйце не се различава съществено от познатия досега. Черупките им са малко по-здрави. Добавените им качества не се долавят от рецепторите, но едно е сигурно – те действат!

 

2 Comments

  1. Ника каза:

    Онзи ден си купихме от Била тези яйца за миш маш…. и вече втори ден и аз и приятелят ми сме с ужасни болки в корема и газове. Ако и утре сме така, отиваме на лекар… и никога, ама НИКОГА повече няма да си купим от тях. ГМО ли са, не са ли… не знам какво им слагат, но никога не ми е било толкова зле от храна.

  2. Драгомир каза:

    Очакваме ги в Русе .
    Интересува ме точно количеството на Omega 3 DHA.
    Би било добре да го изпишета на кутията.
    Взимаме всеки месец добавки от крил , които доставят около 200 мг DHA на ден . Цената им е около 40 лв и стигат за месец.
    Тоест за да има смисъл едно яйце трябва да има минимум 50-70 мг DHA, за да не ям повече от 3-4 на ден и да не превишава съществено тази цена за месец. Също така трябва да се знае с какви добавки са хранени. Ако е с ленено масло или самото растение лен е ок. Но ако е с рибено масло, има хора, които търсят подобни продукти но по морални причини не биха приели добре този факт.
    Успех!

Leave a Comment