Плевнелиев: Ще отида на митинга в неделя

Президентът обяви, че е против национализацията на ЕРП-та, а за свикването на Велико народно събрание е нужна година
Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев призна, че трудностите го мотивира

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че ще отиде на протестния митинг в неделя. „Нямам проблем да го направя“, отговори той на въпроса по БНТ тази вечер не се ли страхува да се появи сред хилядите разгневени хора. „Ще работя за мостове“, уточни президентът. Той добави, че в същия ден ще се отзове на поканата и ще присъства в храма „Александър Невски“ в деня на избор на новия български патриарх.

„Ще отида да ги чуя, но да ме чуят и мен“, каза още за митинга Плевнелиев. В понеделник той и представители на протестиращите ще седнат на преговори.

Президентът заяви, че национализацията на ЕРП-та е погрешно решение и ще мотивира виждането си за това на преговорите. За пълна либерализация на пазара на електроенергия, призова още Плевнелиев.

Относно свикването на Велико Народно събрание той поясни, че не може да се бърза. Процесът няма да е по-малък от една година. През това време трябва да се постигне пълен консенсус за това кое точно и как трябва да се промени в Конституцията. „Иначе ще произведем пълен хаос“, заключи президентът.

Той каза, че не бива да се отрича пътят, през който е преминала страната през последните 23 години.

Дефицитът на справедливост и многото неизпълнени обещания са основата на днешната политическа и социална криза в страната, според Росен Плевнелиев. Парламентарните партии трябва да направят платформи, които могат да бъдат изпълнени. Той даде за пример своите обещания като президент, които са публикувани в електронната страница на президентството и днес всеки българин може да контролира доколко се изпълняват.

„Българският народ е мъдър, консервативен, обича държавата си и иска нещата да се случват по-добре. Не бива да работим за отчуждаването помежду си, препоръча Плевнелиев. Гражданите трябва да припознаят държавата си. Те са навсякъде – на площада, зад партиите, в институциите. В институциите има 200 000 българи. Силата на гражданското общество е навсякъде“, каза президентът. Той допълни, че е уверен, че държавата ще мине конструктивно през този турбулентен период. В понеделник „сядаме, запрятаме ръкави и действаме“, видя държавният глава и подчерта, че трудностите го мотивират.

 

Leave a Comment