Вила Юстина – винарната, която направи най-хубавото българско вино

Малката и млада изба изгражда своя хармоничен свят като художник – прекрасно вино, парк – лозе в Родопската яка, винен туризъм и съживяване на с. Устина

Вила ЮстинаПрез септември 2013 г. за малката винарна в с. Устина (на 26 км от Пловдив) заговориха вещи европейски дегустатори. Отпивайки от българските вина, които се състезаваха за одобрението ѝ, дегустационната комисия на фестивала Mundus Vini – Германия избра един безспорен победител. И това беше виното „Монограм Мавруд по Рубин 2009“. Еликсирът на „Вила Юстина“ бе обявен за най-доброто българско червено вино и получи златен медал. На същия фестивал второ вино на избата в Устина също се окичи със злато – „Юстина кюве 2012“ („кюве“ –  купаж в превод).И на изложението Food & Hotel в Тайланд същите вина развълнуваха дегустаторите. Това накара почитателите на божествената напитка да се запитат: „Кой е  майсторът на виното? Откъде се появи? Как направи тези поетични напитки?“

Началото – преди осем години

Вила Юстина„Вила Юстина“ е изградена през 2006 г. в сърцето на Устина. Селото е изключително живописно, в подножието на Родопите и има своите свети енергийни места – обли хълмове, древен римски път, който е свързвал Филипопол с Беломорието. Траките също са харесали светлината на това място и са изградили там селището Бесапара преди хиляди години.

Бялата винарна бе издигната като крепост от приказни времена в центъра на Устина и се превърна в ценно украшение за селцето. Инвестицията го оживи, а видни гости на винарната от страната и чужбина накараха местните хора да се гордеят с „Вила Юстина“. Собственикът Милко Цветков даде работа на хората и прие като своя мисия възраждането на селото. „Случихме на инвеститор“, призна с радост кметът Нели Бундева на тазгодишния Трифон Зарезан.

Втора стъпка – парк – лозе

Ако винарната е като бяла крепост, лозето на „Вила Юстина“ е съвършена градина. На върха на хълмалозя на Вила Юстина има кула, от която се виждат стотици редове, спускащи се надолу и издигащи се нагоре по хълма. Мястото е естествено защитено от ридовете на Родопите. Местните хора обясняват, че повече от 105 години тук не е падала градушка. Лозето е 250 декара и е съвсем младо, още не е стигнало възрастта на пълното плододаване.  В него се отглеждат сортовете Совиньон Блан, Шардоне, Траминер, Алиготе, Семийон, Пино Ноар, Мерло и Каберне Фран. Създаването на лозята на „Вила Юстина“ е консултирано от френския и световен лидер „Марсие”, който е и основен доставчик на лозовия посадъчен материал. Почвеният анализ е установил, че земята е изключително подходяща за отглеждане на лозя и особено на бели сортове.

На 30 август 2013 г. аграрният министър проф. Димитър Греков избра да обяви началото на гроздобера именно при лозята на „Вила Юстина“. Гостите искрено се възхитиха на гледката – броениците редове, зреещото грозде, бялата кула на хълма, каменната стража на Родопите.

Царят вино

Да направи вино, което е по-добро от предишното и по-добро от другите вина, и по-добро от собствената

Министър Греков откри гроздобера при лозята на Вила Юстина

Министър Греков откри гроздобера при лозята на Вила Юстина

си взискателност – това е формулата на екипа на „Вила Юстина“. Главният технолог Васил Стоянов признава в интервю, че наградите никога не са го блазнели. „За мен по-важно е да имам собствено удовлетворение. Когато съм убеден, че едно вино ми е харесало как се е получило, съм сигурен, че и на голяма част от ценителите или потребителите ще се хареса“, казва майсторът. Той гледа на вината като на деца: „Ти се стараеш да ги създадеш, да ги отгледаш, да се развият в правилната посока.“  Васил Стоянов единодушно бе избран за Енолог на 2011 г. от Съюза на енолозите и читателите на DiVino.

„Монограм Мавруд по Рубин 2009“ спечели злато не само в Германия, но и на Балканския Винен Конкурс и Фестивала, който през 2013 г. се проведе за втори пореден път в София. То получи признанието и на френските енолози в изключително престижния Vinalies Internationales, Paris.

„Монограм Шардоне Барик 2011 г.“ се отличи с бронзов медал на най-големия конкурс за шардоне в света –  Chardonnay du monde, който се провежда в Бургундия, Франция и е под организацията на института Пастьор.

Виното Villa Yustina Blanc Cuvee 2012 бе наградено в Канада със златен медал в престижния конкурс Selections Mondiales Des Vins Canada 2013 г.

През миналата пролет в дните на традиционния празник на розата конкурсът Rose Wine Expo 2013 забеляза гордостта на  „Вила Юстина“ Розе кюве 2012. Това розе спечели две отличия – за дебют и ордена „Кавалер на розата“. В същия конкурс два златни медала бяха присъдени на Мавруд & Рубин и Шардоне Барик от серията „Монограм“. Другите вина от същата серия, но приготвени от чистосортовите Мерло и Каберне Совиньон, получиха сребърни медали.

„Четири сезона“ е новият епизод

Нов винен епизод – „Четири сезона“, произведен от „Вила Юстина“, вече има своите ценители. Пролетта избухва в ароматите на Совиньон блан и Семийон, лятото е свежо с Траминер, есента е на цветния дълбок, червен сорт Пино ноар, а зимата стопля с Каберне фран. На „Винария 2014“ именно тази серия събра и сприятели около щанда на „Вила Юстина“ познати и непознати дегустатори.

Но това е само началото

вила Юстина„Вила Юстина“ е в началото на пътя. Ако попитате създателя ѝ каква е стратегията му, той ще ви даде един лесен отговор: „Искам на трапезата във всеки български дом да има кана с хубаво вино. Виното е живот, и радост, и здраве.“

По пътя към българската и чуждата трапеза, „Вила Юстина“ първо създаде винарната, после лозята, а след това с лекота започна да печели медали. Изгради също така дегустационна за винен туризъм, а после и къща за гости. Заедно с това оживява село Устина с наши и чужди туристи, организира общоселски празници, раздава награди на най-добрите местни любители винари. Миналата пролет дори измисли как да ентусиазира хората да се включат в почистването на река Въча, която минава край селото. Така се роди идеята „Вино за смет“.

Винарната е любим партньор на музикални концерти, изложби, на национални конкурси, приятел е на художници, артисти и певци. Създала е свое пространство, което привлича, зарежда с добри емоции и отморява.

 

Leave a Comment