Мая Манолова и зам.-министър Валентина Маринова заедно в Кюстендил

Зам.-министърът на земеделието д-р инж. Валентина Маринова и зам.-председателят на Народното събрание днес са заедно в Кюстендил, съобщиха от пресцентъра на МЗП.

Заедно с областния управител на Кюстендил Иван Каракашки те ще се срещнат днес в 15:00 ч. с фирми от дърводобивния бизнес в сградата на Областната управа.

Участниците в общото събрание засадиха  дръвчета вчера

Участниците в общото събрание засадиха дръвчета вчера

Вчера Валентина Маринова взе участие в седмото Общо събрание на Асоциация общински гори, което се проведе в гр. Стара Загора. Зам.-министърът съобщи, че добитата дървесина от общинските гори е 780 000 куб.м  или 11% от тази в страната. В общинските горски територии пък са залесени 3072 дка.

На заседанието на  Общото събрание на Асоциация общински гори  стана ясно, че 247 общини имат горски територии. От тях 78 общини притежават площ над 1500 ха,за които според приетите промени в Закона за горите за тези собственици е задължително до края на годината да изградят организация на управление на горите си. Вече 59 общини имат определен вид управление на горите си. Останалите 19 общини имат срок да създадат необходимата организация на управление до края на годината.

На срещата се обсъдиха още възможностите за кандидатстване по горските  мерки за новия програмен период 2014-2020 г. по Програмата за развитие на селските райони, подобряването на превантивните мерки срещу горските пожари и необходимостта от мерки свързани с разширяване на достъпа до горската пътна  мрежа.

 

Leave a Comment