Резитбата на овошки е важна практика

Резитбите в овощните градини се правят  много рано напролет преди разтваряне на пъпките или през лятото  -август, за просветляване. Според възрастта на дръвчетата и целта, която гоним, резитбите са няколко вида – за формиране, за плододаване, за подмладяване, за просветляване и други.

резитба

Колкото по-слаб е клонът, толкова по-силно се реже

Резитба за формиране короната на младите дръвчета

Тя е много важна, тъй като от правилното оформяне на короната, се задава и доброто развитие на дръвчето. Клоните трябва да са с оптимално разпределени клони и височината на ствола да максимално удобна при брането на плодовете. Необходимо е короната да е възможно най-ниска, за да се развият повече страничните леторасти, отколкото на връхния.  Така те стават по-здрави и се избягва счупването им от тежестта на плодовете в период на обилно плододаване. Много важен тук се оказва ъгълът, който се образува между скелетните и полускелетните клони. Той определя здравината на срастване, която е толкова по-голяма, колкото по-голям е ъгълът на отклонение. Оптимални са ъглите между 45 и 60 градуса.

Короната може да бъде свободно оформена или да е етажирана. Свободната корона е за предпочитане, тъй като плододаването на растенията настъпва по-рано. При нея младите дръвчета се подрязват много леко и не се съкращават клоните. Чак след като дървото започне да дава плодове, се извършват просветляващи резитби.

Етажната корона се формира с един водещ централен клон и 5-7 скелетни клона с разклонения. Височината на стъблото се оставя 50-70 см преди първия етаж. Върху всеки скелетен клон на всеки етаж се оставят по 3 скелетни разклонения. Разбира се, всичко е относително и зависи от конкретния вид или сорт на дръвчето. При този тип корона на дървото се удължава младенческият период, което забавя и встъпването в плододаване. За някои обилно раждащи видове обаче той е за предпочитане, тъй като при това оформяне короната е по-стабилна и клоните не се чупят.

Резитба за плододаване

Докато дръвчето не започне да плододава, то трябва да се подрязва рядко. След това се наблюдава и там, където растежът на клонките е най-слаб, се прилага най-силна резитба. Ако върху клоните се забелязва голямо наличие на плодни пъпки, е добре те да се изрежат, за да се избегне прекомерно обилен цъфтеж, който да изтощи дървото и да се стигне до опадане на завръзите.

Резитбата за плододаване включва в себе си и просветляващата резитба. Тя има за цел премахване на излишни полускелетни клони, за да ги разреди, за да може всеки клон в короната да получава максимално количество светлина. При прасковата например ежегодно се изрязват силно разклонените едногодишни клонки и се дава път на най-силните смесени клони, които се оставят за плододаване. При кайсията това не е необходимо, тъй като нейната корона по принцип е по-разредена. За сметка на това растежът е по-бавен и се налага да се прави по-силна резитба.

Просветляващата резитба се прави през лятото, когато растежът е най-засилен и някои клонки бързо израстват и пречат на останалите.

Подмладяваща резитба

Тя се извършва при по-застаряващите дървета, при които плододаването намалява. Чрез нея се предизвиква израстване на нови скелетни разклонения, през които дръвчето да ражда. Целта е балансиране на многогодишната с едногодишната дървесина и промяна на съотношението между надземна част и коренова система, за да се насочат хранителните вещества в посока на растежните точки. Ефектът обикновено се наблюдава след няколко години – до 5 най-късно, особено при силна резитба на по-стари дръвчета (7-8-годишни). Прилагането на подмладяващата резитба е най-добре да се прави обикновено в две последователни години. През първата се подобряват водният и хранителният режим на дърветата. Премахват се всички малки изсъхнали и извити клончета и се прорежда цялостно короната. На втората година значително се скъсяват водещият клон, скелетните клонки и техните разклонения – от една трета до наполовина.

Leave a Comment