Сашо Дончев: Социализмът се възражда по безумен начин

Начинът, по който се говори за реиндустриализацията, е като за рекомунизацията

Сашо Дончев25 години се заблуждавахме, че променяме нещо сериозно в организацията на обществото. Но промяната беше имитация. Повечето хора така и не разбраха, че държавата не ни е началник, не ни е водач, а е инструмент. И понеже не разбрахме това, държавата обслужваше малка група частни интереси, обясни тази вечер в Дикoff по Нова телевизия съдружникът в Овъргаз Сашо Дончев. Той каза, че не е уверен, че повечето българи са разбрали, че са господари на живота си.

Дончев още веднъж повтори мнението си, че Пламен Орешарски е качествен финансист, но че едва ли точно той стои зад всяко решение на правителството. По този повод стана дума за актуалната напоследък тема за реиндустриализацията. Дончев смята, че премиерът изобщо не поддържа идеята и че тя не е негова политика. Ако очакваме държавата да управлява икономиката, трябва да имаме много високи изисквания към икономическото министерство. Но ако се считаме за хора, свободни да провеждат инициативите си, не бива да допускаме държавата да прилага политики, с които извършва рекомунизация. Дончев смята, че в момента социализмът се възражда до „безумен начин“. При управлението на Тодор Живков всички национални ресурси се разпределяха от едно място. Социализмът се провали заради това, че неговите продукти не бяха качествени и се продаваха под себестойност. Сега отново държавата взима решение за възраждане на загинали предприятия като „Химко“.

Днес въпросът не е да създадеш фирма – това е лесно. Можеш да си купиш технология, оборудване и да подготвиш кадри. За това няма проблем. Проблемът винаги е бил един – пазарът, поясни Сашо Дончев. „Химко“ е загинало предприятия с няколкостотин милиона дългове към НЕК и Булгаргаз. Фирмата не е загинала, защото собствениците ѝ не са искали да работи, а заради високата себестойност на продукцията си и заради пазарите.

По повод разкритията на в. „Сега“ за доходите на Николай Бареков и последвалите нападки на бившия шеф на ТВ7, че разследването срещу него е поръчано от собственика на вестника Сашо Дончев, издателят бизнесмен категорично опроверга. Дончев заяви, че от 21 октомври 1997 г., когато се е появил първият брой на „Сега“, той никога не е поръчвал или спирал публикация. Единственото, на което държал, е авторите да пишат имената си и да се чувстват свободни в работата си. Издателската дейност е губеща, призна Сашо Дончев, но не изказа съжаление, че финансира вестника.

Leave a Comment