Селскостопанска академия към премиера: С вашия бюджет не можем да функционираме даже елементарно

„С предоставения бюджет става невъзможно осигуряването на елементарно фунциониране на научните институти“, заявява в декларация от вчера Селскостопанската академия. Тя е изпратена до премиера, председателя на Народното събрание, земеделския министър и председателя на аграрната комисия в парламента.

Управителният съвет на Селскостопанска академия съобщава, че при предварителен разходен таван на бюджета, намален с 14% спрямо 2013 г. и допълнително орязан до 33%, и с окончателно съкратена издръжка с 62 на сто спрямо миналата година, съ

Христо Бозуков

Христо Бозуков, председател на ССА

ществуването на академията може да бъде преустановено.

Заплатите на научните работници не са променяни от 2008 г. насам, а от 2011 досега са съкратени 421 човека. Под заплаха са растителните и животински генетични ресурси. Възможно е също неизпълнение на ангажиментите на ССА по национални и европейски проекти, и международни програми. (Пълният текст на декларацията – тук.)

Документът е подкрепен и от Синдикалните организации на Федерация на независимите синдикати на земеделието (ФНСЗ) към КНСБ и Националната федерация „Техническа индустрия, наука и информатика” (НФТИНИ) към КТ „Подкрепа.

 

Leave a Comment