Министър Греков похвали пред САЩ генетични ни ресурси, ден след като ССА обяви, че са застрашени

в МЗХ„България разполага с изключително богато генетично разнообразие, което може да се включи в Световната генетична банка.” Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков при откриването на съвместната българо-американска работна среща „Ролята на генетичните ресурси за развитието на успешно млечно и месно говедовъдство”, която се проведе в МЗХ. Форумът се организира от Министерството на земеделието и храните и Департамента по земеделие към Посолство на САЩ.

 

Ден по-рано Селскостопанска академия излезе с декларация, че запазването на институтите с разнообразието от растителен и животински генетичен ресурс в тях е под заплаха, заради драстично свития бюджет на институцията.

Министър Греков заяви днес: „Повече от 20 години работим ползотворно с Департамента по земеделие към Посолство на САЩ. Споделеният опит е ценен за развитието на нашето земеделие и той е една добра основа за развитие на бъдещи проекти.” Той допълни, че независимо от голямото разстояние между двете държави, те има какво да разменят като генетични ресурси и да сложат началото на нови сортове растения и нови породи животни.

В декларацията на ССА се казва: „Недостигът на средства ще направи невъзможно поддържането на националния растителен и животински генофонд, който е част от националното богатство и идентичност на страната ни.“

Сред гостите на министъра бяха американският аташе по земеделските въпроси за Източна и Централна Европа, представляващ Департамента по земеделие на САЩ,  Майкъл Хени, и американски експерти по въпросите на генетичните ресурси – д-р Мартин Зибер, Международен консултант по животновъдство, проф. Робърт Кайзер, почетен професор към Университета на Уисконсин, и проф. Скот Йенсен от Университета на Айдахо.

Leave a Comment