Великденската трапеза по-евтина от миналата година

Основните хранителни продукти за Великден са с до 7-8% по-евтини в сравнение с миналата година. Това заяви за Фокус Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Великденската трапеза по-евтина от миналата година

Великденската трапеза по-евтина от миналата година

Той съобщи, че агнешкият бут е 7,6% по-евтин от миналата година, а цената на плешката е с 8,6% по-ниска. Средната цена е около 12-13 лв.кг, което е с 1 лев по-малко от същия период на 2013 година.

Стойчев предупреди, че купувачите не трябва да имат притеснения за свежестта на българското месо, но вносното агнешко, което пристига от страни като Нова Зеландия и Австралия, няма как да е прясно. Той уточни, че месото няма да е развалено, но няма да има същото качество като родната продукция.

„Там, където потребителите намерят много евтино агнешко месо, най-малкото няма да е прясно и да има такъв вкус като българското“, допълни Стойчев. По отношение на друг най-често употребяван продукт за Великден- яйцата- той съобщи, че цената им е стабилна от месеци със средни стойности около 19-20 стотинки и не се очакват ексцесии по празниците.

Едуард Стойчев коментира, че, макар и засега да няма признаци за притеснение по отношение на цените на зърното, ако се стигне до война в Украйна, която е един от основните снабдители в Черноморския регион, то това може да доведе до сериозни проблеми със зърното.

Leave a Comment