Всякакви превозни средства аут от Селската програма

Средствата по ПРСР не са заплашени, в момента се извършва уравняване на сметките на Разплащателните агенции, съобщи Явор Гечев

Всички проекти, които предвиждат закупуване на превозни средства по Програмата за развитие наГечев селските райони (ПРСР), ще бъдат отказани. Това ще разпореди на ДФЗ – Разплащателна агенция още утре Министерството на земеделието и храните, съобщи на извънредна пресконференция зам.-министър Явор Гечев.

Във връзка със скандала с проекти за закупуване на яхти, джипове и вертолети, Гечев обясни, че МЗХ е предложило на ЕК по тези проекти да се отпускат само 47 хил. лева за превозно средство. Европейските партньори приветствали подхода, но според тях тези финансови средства нямало да допринесат за реалното развитие на селските райони. Именно този аргумент убедил МЗХ да нареди да отпадне финансирането за превозни средства.

Не се знае обаче доколко ще е юридически издържано подобно разпореждане, тъй като към момента на подаване на проектите, финансирането на превозни – луксозни и обикновени, средства не е било ограничено. Все още ДФ „Земеделие“ не е обявил класирането на проектите по мерки 311 и 312, което трябваше да е факт още преди 8 месеца.

Никой не може и не трябва да си позволява да говори за загуби по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), тъй като това е директен удар срещу България, заяви още Явор Гечев. Трябва да е ясно, че до този момент няма санкции и няма спиране на средства по ПРСР.

Според зам.-министъра по отношение на ПРСР не трябва да се правят политически упражнения, защото става въпрос за средства, които са жизнено важни за българските земеделски стопани и общини. „Ръководството на МЗХ ще се бори да защити всяко едно евро, което България е получила по ПРСР,“ заяви зам.-министър Гечев. Той допълни, че в момента европейските институции извършват процедурата по уравняването на сметките на Разплащателните Агенции на държавите членки. Това е стандартна процедура, описана подробно в европейското законодателство. Уравняването на сметките касае всяка една финансова година и се отнася за всички извършени плащания по мерките от ПРСР в периода 15.10.2012 г. – 15.10.2013 г. Тези разходи вече са заявени за възстановяване към ЕК с тримесечните декларации и съответно възстановени от страна на ЕК.

„В доклада за периода 15.10.2012 г. – 15.10.2013 г., изготвен на основание извършен одит от Сертифициращия орган, има отправени забележки по отношение на плащанията, направени по линия на ПРСР. В резултат на забележките ЕК поставя срок от два месеца за отговор по направените констатации в доклада. Ние имаме разработен план за действие и ще предоставим исканите отговори пред ЕК, за да защитим българските права и интереси,“ уточни ресорният зам.-министър. Подобни  запитвания са отправени от Комисията и към Румъния, Белгия, Дания, Испания и Гърция.

 

 

 

 

 

 

Ди

Leave a Comment