За кого ще бият камбаните в България? Не само патриархът се избира днес

Издигнем ли читав духовен водач, и протестите ще завършат с желаната промяна

изборДнес Съборът избира патриарх. Днес България ще е и един гигантски митинг. Галактион е болен от бронхопневмония, а поне двадесет на сто от българите карат грип. Въпреки това тези дни са дни на голямата наша промяна. Древните казват, че това, което е горе, е и долу, че една капка дъжд съдържа матрицата на океана и че формулата на мига е една и съща за всичко което се случва. Ето защо вярвам, че изборът на патриарх ще предскаже и докъде ще стигнат промените в страната.

Старозагорският митрополит Галактион бе избран с непоколебимо мнозинство още на

промяна

Дали днес историята няма да се обърне?

първия „кастинг“ от Светия Синод. Докато за Ловчанския Гавриил и Русенският Неофит гласуването се запъна и се наложи да се преизчислява колко е две трети от 14 гласа.

Биографията на Галактион е най-спорна сред избраниците. Той е доносник в 3 управления на ДС, разколник в началото на 90-те, депутат от СДС и бащица на архонтите Бинев и Чомбе. Въпреки това точно неговата кандидатура бе най-ясна още в първия ден на двудневните заседания на Синода. Ако днес Съборът посочи Галактион като българският патриарх, това наистина няма да е добър знак. И по-скоро ще е знак за това, че новото е старо.

В столицата днес ще тръгнат 4 митинга – пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, пред Орлов мост, пред БНБ и пред НДК. Четвъртият е организиран от ВМРО и вероятно ще бъде най-малоброен, защото е партиен. Хората искат нов спасител, който няма нищо общо с предишните партийни водачи,  превърнали ни в най-мизерстващата държава в Европа. Дали избраните от протестите представители в новия Обществен съвет ще загубят лицето си и ще станат част от новата стара политическа класа, или ще заложат нов ген в българската политика – и това ще видим.

Но най-напред е изборът на патриарх. В 11.45 часа камбаните на „Александър Невски“ ще забият. Но за кого?

Leave a Comment