Европейският парламент гласува срещу „Южен поток“, министър Стойнев иска компенсации

Ако проектът за газопровода се изпълнява, икономическият ни ръст за 2014 г. ще е 2.2%, ще се разкрият хиляди работни места

министър Драгомир СтойневБългария ще настоява за компенсации заради негативните ефекти, които страната ни може да понесе при изготвянето на санкции срещу Русия. „Позицията ни ще бъде, че ние ще спазим задълженията си като членове на общността, но ще искаме солидарно решение и финансов механизъм за компенсация на загубите“, съобщи на пресконференция днес икономическият министър Драгомир Стойнев.

В същото време стана ясно, че Европейският парламент е гласувал резолюция срещу реализацията на „Южен поток“, като част от наказателните мерки срещу руските енергийни компании. Депутатите поискаха и преразглеждане на договорите за енергийни доставки с цел да се провери дали не може да бъдат прекратени отношенията с Русия.

Министър Стойнев предположи, че част от подготвяните санкциите на Брюксел ще е отказът на Европа от изпълнението на проекта „Южен поток“. „Ако ЕНП спечели изборите, „Южен поток“ ще бъде спрян“, категоричен беше той.

Южен поток

Трасето на „Южен поток“

България ще се бори за реализацията на „Южен поток“, защото този проект е важен не само за доставките на газ за страната и за Европа, но и ще раздвижи икономиката, каза икономическият министър. Ако бъде реализиран, ръстът ни за 2014 г. ще е 2,2%. Отделно от това се очаква строителството на газопровода да разкрие хиляди работни места в най-бедния регион на страната.

Драгомир Стойнев ще има среща с комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер през следващата седмица. На нея ще бъде обсъдена не само реализацията на „Южен поток“, а и ситуацията около ЕРП-тата.

„Брюксел трябва да прецени внимателно санкциите срещу Москва, така че да не бъдат засегнати интересите на държавите, които са по-близо до Русия“, смята министърът. „Русия е наш стратегически партньори и не може да бъдем принуждавани да късаме връзките с втория по големина търговски партньор по обем на стокообмена.“

Енергийният министър коментира и информацията за изчезналата инсталация, на която официално беше направена първата заварка на газопровода на българска територия – при монтанското село Расово. Според него двете заварени тръби са били прибрани на склад. Той допълни категорично, че тепърва предстоят дейностите по изграждането на газопровода. 

 

Leave a Comment