МЗХ: Каним по човек от бранш за дискусия по директните плащания

До 7 май земеделските организации трябва да съобщят кой ще ги представлява в новата работна група към министерството

среща на лозари в МЗХМинистерството на земеделието и храните (МЗХ) обяви, че ще създаде работна група за детайлно обсъждане на решенията и прилагането на директните плащания в периода 2015-2020 г., както и бъдещата държавна помощ за горива с намален акциз. За целта от МЗХ канят браншовите организации да излъчат свои представители, които да вземат участие в предстоящите дискусии.

През 2015 г. влизат в сила новите правила, определящи директните плащания за следващия програмен период. Основните принципи вече са определени в Регламент (ЕС) № 1307/2013. Дава се възможност на всяка държава да вземе решение по прилагането на редица въпроси като се отчитат националните приоритети, структурата на стопанствата и националната специфика, обясняват от министерството.

МЗХ обещава широка експертна обществена дискусия по бъдещото прилагане на директните плащания в България с цел подходяща подготовка за въвеждането на новостите в областта на директните плащания и вземането на решения с национален консенсус между всички засегнати страни.

Основни теми за дискусия ще бъде постигането на най-благоприятен начин за въвеждането на многопластовата структура на директните плащания в България от 2015 г., а именно: „зелените” директни плащания, преразпределителното плащане, таванът на директните плащания, схемата за дребни земеделски стопани, схемата за млади земеделски стопани, СЕПП и много други. За тази цел ще бъде създадена Работна група, която да дискутира детайлите на прилагането на директните плащания в периода 2015-2020 г., както и бъдещата държавна помощ за горива с намален акциз.

Информацията относно излъчения представител (име и данни за контакти) следва да бъде изпратена на електронен адрес dppp@mzh.government.bg.

 

Leave a Comment