На Велика Събота дядо Николай каца с благодатния огън в 18:30 край Пловдив

Днес се приготвя обредният Великденски хляб, боядисват се яйца
Божи гроб в Йерусалим

Божи гроб в Йерусалим

На Велика събота отбелязваме погребението на Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим. В този ден душата на Спасителя е слязла в царството на тъмнината – ада, освободила е библейските пророци и праведниците и ги е отвела в небесата. Така започва новата ера в историята на човечеството – правото на човека на свободен избор, да бъде добър или лош и след смъртта си да постигне рая или ада.

Велика събота е свързана с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жени. Гробът му е запечатан с голям камък и пред него е поставена стража.

Днес се меси и пече обредният Великденски хляб, а който не е успял да боядиса яйца в четвъртък, го прави в събота.

Тази вечер пловдивският митрополит Николай ще донесе благодатния невеществен огън* от Йерусалим. Вечерта около 18:30 часа на Велика събота самолетът от Израел ще кацне на Пловдивското летище. Духовници и миряни, дошли на аерогарата, ще могат да запалят свещите и кандилата си.

благодатния огънВ патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ от 23:30 ч. Негово светейшество българският патриарх Неофит ще оглави Великденската богослужба.

Пловдивският митрополит Николай ще води Пасхалното среднощно богослужение в Катедралния храм „Успение Богородично” от 23.30 часа.

Тази нощ и точно в полунощ в българските храмове свещениците ще възвестят възкресението на Христос с възгласа „Христос возкресе“ и богомолците трикратно ще отговорят „Во истину возкресе“. Обичай е след възвестяването на Христовото възкресение да се разменят червени яйца.

* Според православното вярване Благодатният огън слиза от небето само в навечерието на православния Великден. Смята се, че в продължение на няколко минути огънят е невеществен – нито топли, нито изгаря. „Слизането на Небесния огън“ е явление, което според църквата не може да се обясни от рационална гледна точка, а от научно гледище обяснението е невъзможно.

Взетият от храма благодатен огън носи духовна светлина в дома и дава сила на хората да се справят с неизбежните препятствия в живота. 

Leave a Comment