Паленето на стърнища – нелоялна практика за разчистване на сметки

пожар на полетоПаленето на стърнища и пасища е нелоялна практика между фермерите за разчистване на сметки, пише Инвестор.БГ. Защо? Защото при подобна практика съответните площи биват лишавани от субсидии и то за три пъти по-големи площи, отколкото са били запалени.

За да се спаси от санкциите, ползвателят трябва да предостави документ от МВР (дирекция „Пожарна безопасност“), че палежът е резултат от природно явление или действие на други лица. С такъв документ обаче не е лесно да се сдобие. Трудно е да се докаже кой е извършителят и затова палежът на стърнища на конкуренти се явява начин за разчистване на сметки между арендаторите, оплака сеземеделски производител пред Investor.bg. Това е един от рисковете пред земеделските производители, който много трудно може да се управлява и внася сериозна несигурност в сектора.

В очите на хората изглежда, че земеделците сами палят стърнищата, а в повечето случаи те са жертвата на този пожар, обяснява арендаторът. Според него е необходимо държавата да вземе мерки и субсидиите да се спират, само когато е категорично доказано, че даденият ползвател (арендатор) е запалил пожара.

Leave a Comment