Овощарят Краси Кумчев: Пропуснеш ли пръскане – пропускаш реколта

В момента най-важно при производителите на ябълки е третирането срещу струпясване, а при черешите – срещу гниене и съчмянка

Красимир КумчевВ празничните дни, за които Църквата казва, че е грях да се работи, фермерите отиват в стопанствата с нагласата, че няма да се трудят, а само ще свършат с радост най-неотложните работи. В момента например производителите, които имат ябълкови градини, трябва на всяка цена да пръскат срещу струпясване.

Красимир Кумчев, който се грижи за ябълковата и черешовата семейни градини обяснява ситуацията така: „Пропуснеш ли пръскане – пропускаш реколта“. Заради честите превалявания, ябълките са реално застрашени от струпясване. „Така или иначе, през април винаги третираме срещу болестта. Но, когато времето е сухо, пускаме пръскачките през 10 дни. А когато е дъждовно – през 5-6“, обясни фермерът.

По принцип най-опасни за ябълките са струпясването и ябълковият плодов червей. Срещу струпясването най-активните пръскания са през април, но продължават и през следващите месеци, макар и по-нарядко.  Ако овощарите не вземат мерки срещу болестта, те пак ще имат реколта, но външният вид на плодовете ще е напълно непазарен. „Струпясалите ябълки струват 8 пъти по-евтино от здравите“, сравни фермерът.

Срещу плодовия червей пък се третира в края на май или началото на юни. Кога точно, това съобщават в бюлетините си специалистите по растителна защита от БАБХ. Когато те обявят, че яйцеснасянето на вредителя е в масова фаза, тогава производителите трябва да третират с хормонални препарати. Навременната растителна защита значително ограничава риска за следващите поколения на вредителя, посочи Краси Кумчев. Покрай двете главни опасности за ябълковата реколта, съществуват и много други, макар и не толкова компрометиращи вредители и болести.

Черешовите градини в момента също се третират срещу ранно кафяво гниене и съчмянка. „Но да отглеждат череши е далеч по-лесно занимание в сравнение с грижите, които изискват ябълките“, обобщи пловдивският фермер.

Leave a Comment