Броят на българите, които искат да се пенсионират, расте лавинообразно

За първите три месеца на годината броят на хората, които искат да се пенсионират, се е увеличил два пъти в сравнение със същия период на миналата година. По предварителни данни през тази година пенсионерите ще са доста повече.

Броят на българите, които искат да се пенсионират, расте лавинообразно

Броят на българите, които искат да се пенсионират, расте лавинообразно

На увеличаването на броя на пенсионерите влияе не толкова спирането на нарастването на възрастта и стажа, а неизвестността какво ще стане от следващата година, каза в предаването „Преди всички“ икономически експерт от КТ „Подкрепа“ Николай Николов.

Според него хората, които са придобили право на пенсия, им е по-изгодно да се пенсионират отколкото да чакат да видят какво ще стане: Излизат послания, че възрастта ще се увеличава в зависимост от нарастването на продължителността на живота. Тъй като България е сред страните с най-ниска продължителност на живота, хората си представят какво ли не.

От бюджета на НОИ, които е малко над 9 милиарда и 200 милиона лева, близо 5 милиарда лева са за сметка на държавния бюджет. Така че, сумата от 70 милиона лева, за която се твърди, че ще е дефицита е пренебрежимо малка. Тя можеше да се компенсира от тези безсмислени добавки, които се раздават по Коледа и Великден, които не само не раздават справедливост, но и предизвикват напрежение между отделните групи пенсионери, коментира експертът.

Според него декларираното намерение на правителството да превърне тези добавки в практика ще доведе до нецелесъобразно и неефективно изразходване на средствата на осигуряването и бюджета на държавата.

На 24-ти април е насрочено заседание на комисията по осигурителни отношения към Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което ще се обсъжда дали да бъде увеличена вноската за пенсия. От КНСБ предлагат тя да се вдигне с 1%, което би донесло 190 милиона лева повече приходи в бюджета на НОИ.

От КТ“Подкрепа“ предлагат да се направят прецизни разчети, които да покажат колко трябва да бъде вноската, за да се преодолее дефицита в бюджета на Националния осигурителен институт.

Leave a Comment