Сто готвачи се състезават за кулинарната купа в Пловдив

Скулптори от плодове и зеленчуци, сладкиши до 60 см височина, ястия с телешко и свинско – шоуто започва на 25 април

кулинарна купаСто готвачи, сладкари, пицари и карвинг декоратори пристигат в Пловдив, за да се включат в най-голямото кулинарно шоу на 25 и 26 април 2014 г. в Панаира. Те ще се състезават за Националната кулинарна купа на България. Международно жури ще оценява уменията им, а правилата са съобразени с  изискванията на Световната  асоциация на готварските гилдии. Това съобщиха от Българската асоциация на професионалните готвачи, която организира конкурса съвместно с Международен панаир Пловдив. Тази година участниците трябва да сътворят шедьоври от български съставки, тъй като темата е „Традиция – популярни родни продукти“.

Индивидуалните състезатели ще правят предястие от пъстърва и основно блюдо от свински котлет, а отборите – предястие от манатарки и овче сирене, основно ястие от телешко бонфиле или телешки език и десерт от кисело мляко и смокини. Те ще разполагат със 120 минути, за да измайсторят своите уникати.

Най-добрите отиват на финалния кръг, наречен „Черна кутия“. Те ще получат кашони с еднакви продукти, от които да направят оригинални блюда.

Сладкарите ще представят експонати с височина 60 сантиметра в първия кръг, а във втория – ресторантски сладкиш. Отново ще има Национален шампионат за пицари.

На 25 април карвинг декораторите ще покажат артистичност в изработването на скулптури от плодове и зеленчуци. На следващия ден е отборното състезание, което се провежда за първи път. Участниците задължително трябва да използват две тикви или дини плюс 8 различни плодове или зеленчуци.

Водещ на кулинарното шоу ще е Ути Бъчваров. Той ще открие надпреварата  в 9 ч. на 25 април в палата 2 на Панаира. Имената на победителите ще бъдат обявени на следващия ден от 15.30 часа.

 

 

Leave a Comment