Близо 500 000 българи ще пътуват по Гергьовден

Близо 500 000 българи ще пътуват около Гергьовден, когато отново има няколко почивни дни накуп. 340 000 българи да пътуват в страната, а около 150 000 – в чужбина. Това каза за Фокус Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценка в туризма.

Близо 500 000 българи ще пътуват по Гергьовден

Близо 500 000 българи ще пътуват по Гергьовден

„Като обеми от чужденци, които ще влязат в България, ще бъдат по-малко в сравнение с Великден. Ще бъдат около 90 хиляди общо, тъй като в Румъния няма дълъг уикенд, както е при нас, така че ще бъдат използвани само съботните и неделни дни”, допълни още той.

„Северна Гърция е дестинацията, която българите предпочитат. Туристите влизат в дълбочина на близки разстояния, на не повече от час и половина с кола от границата. От гръцка страна границата са преминали около 90 хил. души, от които 60 хил. са били гърци, дошли с цел туризъм в България. У нас средната цена се движи около 255 лв. за великденски пакет, който включва великденски обяд и две нощувки. За Гърция средната цена за туристическо пътуване излиза 550 лв. заедно с транспорта”, каза още Румен Драганов.

Той посочи и кои места в България са били предпочитани от туристите: „Предпочитани бяха посещенията при близки и приятели. Това видяхме и от големия трафик по това време. Самият празник Великден се явява семеен празник, в който се виждат близки, роднини и приятели. Най-търсено беше бално, спа и уелнес туризмът. Най-напред бяха продадени пакетите, свързани с минералните води в цялата страна, както във Велинград, Хисаря, Кюстендил, Вършец, Поморие. Също така, изключително търсени бяха и къщите за гости и специално вили, които дават възможност за повече хора, да направят частно парти, и по този начин да им излезе доста по-изгодно”.

Leave a Comment