Трима българи на по 70 г. ще обиколят света с яхта

яхтаТрима българи на обща възраст 210 години (средна – 70) ще предприемат околосветско пътешествие с яхта. Целта им е да популяризират България, съобщи БНР. Екипажът се е нарекъл „Тримата мускетари“, защото и тримата са … с мустаци.

Първоначално идеята хрумнала на Павел Дойчев, но в последствие с реализацията ѝ са се ангажирали близо 10 души, разказа Дойчев.

Идеята е да направим нещо, което не е правено отдавна, поясни той. „Екипажът не цели лично обогатяване или да се докаже на някой нещо. Всички трудности, свързани с плаването по океаните, са безспорни, знаете, но ние не искаме това да е важното. Нашата основна цел е много вдъхновяваща“, каза мореплавателят.

„Целта не е да направим най-бързото преплаване, а може би най-бавното. Да представим България по света, включително и в най-отдалечените краища на планетата, като организираме срещи и с българските общности, и с местни хора, и със случайни туристи. Промоцията ще се осъществява с мултимедийна и аудиотехника с изпълнение на материали за българската култура, археология, фолклор, изкуство, природа и всички аспекти на духовното ни наследство. Предвидили сме също онлайн излъчвания за плаването, също така искаме да имаме и радиовръзка, тъй като онлайн невинаги е възможно.“

Засега са планирани срещи с български общности на 24 места по света. Очаква се пътуването да продължи около година и половина.

Leave a Comment