Хищни китайски калинки превземат села и градове у нас

Китайски хищни калинки превземат цели региони у нас и унищожават не само дървета и храсти, но и изяждат местните си събратя. Селата около Търново вече са пламнали, а 24-точковите калинки са узурпирали не само градините, но и мазетата и спалните помещения в жилищата на хората, алармира в. „Монитор“.

Хищни китайски калинки превземат села и градове у нас

Хищни китайски калинки превземат села и градове у нас

Китайските 24-точкови калинки, наречени още алигатори, са изключително опасни. Те нападат и опасват не само растенията у нас, но изяждат и родната 7-точкова червена или жълта калинка. Алигаторите са всеядни, те налитат на листни въшки, други по-дребни от нея насекоми, както и на плодове, зеленчуци, билки изяждат листата и цветовете на растенията.

Най-много харесват гроздето, поради което досега се появяваха предимно в началото на гроздобера. Вероятно поради хубавото време и топлата зима тази година те са изпълзели на повърхността доста по-рано.

Китайските гадини са навлезли у нас преди няколко години от Гърция, където пък са били пренесени от Китай с корабите със стоки. В нашите климатични условия се размножават изключително бързо. Калинките алигатори са и много хитри. Ако усетят заплаха, падат по гръб и не мърдат, докато тя не отшуми. Нашествениците имат здрава обвивка и отделят защитна течност с остра миризма, която отблъсква птиците и паяците.

Единствената заплаха за китайските канибали са жабите и мравките, на които защитната течност не им влияе и те си ги похапват.

През есента калинките бяха наводнили Средногорието. Популацията им се беше размножила и в Ботевград, Правец, дори в София. Влизат в къщите и се крият на купчинки по ъглите на стаите, разказаха потърпевши.

Експерти в магазините на „Сортови семена” съветват калинките на открити пространства да се третират с инсектициди като нуреле, вазтак и други. При нашествие в закрити помещения се препоръчват „Детрал спрей” и „Айкън”, които не миришат. Няма нищо страшно, коментира и агрономът Стефан Йоргов. Има много препарати, с които може да се преборим срещу разрастване на популацията им. Хвъркатите алигатори не са издръжливи на студ и затова още през есента се опитват да се скрият в мазите на домовете, за да оцелеят до пролетта.

Leave a Comment