Създават Солидарен фонд за стопани на болни животни и земеделци, пострадали от стихийни бедствия

Има идея да бъда създаден Солидарен фонд за стопани на болни животни и земеделци, пострадали от стихийни бедствия с бюджет 100 млн. лева, е съобщил от Разград зам.-министърът на земеделието Явор Гечев. Средствата ще дойдат от Програмата на развитие на селските райони.

Явор Гечев

Явор Гечев

Заграждения по границата ни с Турция пък ще имат за цел да спрат разпространение на болестите по животните у нас. От думите на Гечев става ясно, че най-много болести по добитъка като шап и шарка идват от съседната ни страна. Ограждението по турската граница е част от поредица мерки, които МЗХ предприема в животновъдния сектор с цел по-бърза реакция на държавата след получаване на данни за зараза.

Зам.-министърът разясни, че програмата се очаква да бъде готова до средата на годината и ще се кандидатства за одобрението й пред Европейската комисия, тъй като България е външна граница на общността и трябва да ограничим разпространението на заразите в ЕС. Сред предвидените мерки са използване на камиони за унищожаване на болни животни и алуминиеви изолатори – за животни, при които има съмнение за болест. В плановете на програмата влиза и изграждане на Национална референтна лаборатория, която бързо да установява заболяване. В лабораторията ще се пазят втори проби от случаите.

Leave a Comment