Драмата за ориза: Наводнения из страната, а в „Пясъчник“ само 36 млн. кубика

1 500 дка вече са засети, от „Напоителни системи“ съветват бранша да редуцира с 30% площите

сушаОризопроизводителите, чиито площи са на изток от река Стряма, трябва да намалят за поредна година площите. Това е съветът на „Напоителни системи“ – Пловдив към бранша. Въпреки наводненията в страната, включително и тези, които създаде река Стряма в Карловско, основният водоизточник за бранша в областта – язовир „Пясъчник“, е празен. Валежите от миналата седмица са увеличили водата в него само с 4 милиона кубика. Преди 10 дни водоемът е имал 32 млн. кубика, а сега е с 36 милиона. Миналата година по това време е бил пълен с 42 милиона кубични метра вода. Производителите непрекъснато следят прогнозите за времето и се радват на обещанията на синоптиците за още дъждове в края на април и през май.

До момента са засети 1 500 декара, сеитбата тепърва започва, съобщиха от Областната земеделска дирекция в Пловдив. Площите са в общините Раковски и Съединение, подготвени са още 25 200 декара.

„Пикът на сеитбата ще е в първата десетдневка на май“, обясни секретарят на Съюза на оризопроизводителите Иван Сулинаджиев. През миналата година заетите с тази култура полета са били малко над 100 000 декара. За 2014 г. съветът на „Напоителни системи“ към производителите от Раковски, Труд, Граф Игнатиево, Черноземен, Дълго поле е да редуцират с 30 на сто площите.

„Картината е динамична. Следим непрекъснато равнището на „Пясъчник“. Според него са и съветите ни“, заявиха от държавното дружество за напояване. „Ние казваме колко вода можем да подадем, а оризарите си правят сметката.“

Проблемът е най-голям в Раковски, тъй като общината е в края на канала, който идва от „Пясъчник“. Дори оризарите да се разберат на общи събрания, че ще намалят реципрочно декарите, тези които могат да залеят повече полета, спират водата и не се интересуват за другите след тях, оплакаха се производители. Така традиционни оризопроизводители започват да отглеждат слънчоглед и царевица.

Свързани публикации: Оризопроизводител №1: „Напоителни системи“ се води към умишлен фалит и продажба

32 фирми учредиха Българска оризова асоциация

Leave a Comment