Зелените плащания ще са проблем за целия Евросъюз

Още няма яснота дали ще прилагаме преразпределителната схема за директните субсидии или ще изберем да има таван на помощите

Зелените плащания ще са проблем за всички държави от Еврозъюза. Въвеждането им като елемент от Светлана Бояновадиректните плащания за обработваема земя изисква сериозен контрол, административната дейност и организация на бази данни. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air Светлана Боянова, председател на  Института за агростратегии и иновации.

До 1 август МЗХ трябва да е готово с детайлите по регламентите, за да могат фермерите да планират бизнеса си. Възможно е да имаме проблеми, ако не сме подготвени, напомня експертът.

Директните плащания за българските земеделски производители ще са около  700 млн. евро годишно. Задължително 30% от тази сума ще е за зелени политики.

Когато  земеделският стопанин си чертае земята догодина, трябва да знае, че

задължително  5% от нивите трябва да останат екологично насочени площи

–  особености на ландшафта, групи или редици от дървета и др. Правилата на ЕС са толкова детайлни, че дори е разписано изискване дърветата в тези площи да са с корони до 4 м диаметър, а разстоянията между тях да са минимум 5 м, каза Боянова.

„Целта е не само да произвеждаме храни, а и да си пазим природата. Това е новото в ОСП от 2015 г. – позеленяват не само директните плащания, а и Програмата за развитие на селските райони (ПРСР)”, допълва тя.

Светлана Боянова коментира, че все още няма яснота

дали България ще прилага преразпределителното плащане 

(част от директните плащания), при което за първите 300 дка всички стопани ще получават по-високи суми директни субсидии, или пък ще се избере схемата за таван на плащанията. При нея сумите за земеделците, които получават субсидия над 150 хил. евро, ще бъдат редуцирани минимум с 5%, но е възможно са се удържа повече.

„Дяволът е в детайлите и трябва да започнем да обсъждаме детайлно нещата помежду си“, посочи тя по повод очакваните нови правила за земеделието.

Тя посочи още, че при дебатите за новите правила

ще загубим, ако започнем да делим фермерите на малки и големи.

В България има сериозен дисбаланс между двете групи производители. От  370 000 стопанства към  2010 г. 80% са малки. И двата вида производство са важни – големите произвеждат количества и задоволяват нуждите на пазара, а малките могат да произвеждат нещо бутиково, регионално или биопродукти, посочи Боянова.

Leave a Comment