Кален дъжд вали над страната, заради циклон, идващ от Африка

През целия ден над страната ще вали кален дъжд, заради мощен циклон, който идва от Африка. В зараждането си циклона е бил над Северна Африка и оттам е завлякъл пясък и прах, който е над нашата страна в момента, съобщават от НИМХ. В София въздухът е запрашен в момента, а по автомобилите има полепнал прах.

Кален дъжд вали над страната, заради циклон, идващ от Африка

Кален дъжд вали над страната, заради циклон, идващ от Африка

Над София през днешния ден очакваното количество валеж е около 10 л. на кв. м. В отделни райони, където ще се развие мощна буря, би могло да паднат и по-големи количества, по-вероятно е това да стане в северозападните райони, Предбалкана, както и в Югозападна България, уточниха от НИМХ.

Интензивни и придружени с гръмотевици ще са валежите след обяд в югозападната половина от страната, докато в североизточната ще са само на отделни места и предимно слаби. Ще се усили източният вятър, в Дунавската равнина и източните райони на Горнотракийската низина, умерен. Минималните температури ще са между 10° и 15°, в София 11°. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 17° и 22°, в София 17°-18°.

Над планините ще бъде облачно, мъгливо и ще вали дъжд, само в най-високата част на Рила и Пирин – сняг. Ще се развият и гръмотевични бури. Ще духа умерен и силен изток-югоизточен вятър, по-слаб в Рило-Родопската област, но по време на гръмотевичните бури ще е с променлива посока и скорост. По Черноморието ще бъде предимно облачно.

Leave a Comment