Жегата на Северна Гърция ще стане българска, предсказа учен от БАН

Температурите у нас ще се вдигнат 3.5° и валежите ще намалеят след 60 г.

проф. Веселин Александров, климатологСлед 60 години средногодишните температури в България ще са с 3.5° по-високи, предсказа проф. Веселин Александров от НИМХ при БАН. Ученият е посветил научната си работа на промените в климата. Според него глобалното затопляне отдавна е факт. Той показа бъдещата карта на България със зоните, при които климатът драстично ще се промени. С „най-горещия“ тъмночервен цвят ученият е оцветил областите Кърджали, Хасково, Пловдив, Стара Загора и Сливен. Повишаването на температурите ще е съпътствано с по-малко годишни валежи, посочи проф. Александров пред бТВ.

Според него това ще се отрази отрицателно на човешкото здраве ижега водните ресурси.

Земеделието и туризма ще пострадат най-много, ако този сценарий се сбъдне, обобщи климатологът. Промените в климата може да излязат скъпо на страната ни, ако не се вземат мерки в скоро време.

Но проф. Веселин Александров внася и успокоение в прогнозата: „България няма да стане Сахара, Добружда няма да стане пустиня, Софийското поле ще си остане Софийско поле. Ще има някакво изместване от северната част на Гърция към Южна България, но това не е проблем – в Гърция живеят хора!“

Свързани публикацииКирил Донов докара субтропика у нас, бере мандарини в двора си

Leave a Comment