Бедствено положение обявиха във Видинско, безработни ще помагат

Държавата ще се намеси , обеща Михаил Миков. Утре до края на деня валежите ще спрат навсякъде

бедствено положение в РужинциПод жълт код са днес 12 области на Западната половина от страната заради обилни валежи, съобщиха от НИМХ. Бедствено положение е обявено първо във видинската община Ружинци заради поройните валежи, които причиниха наводнения и щети. 80 литра на квадратен метър са се излели само през предишната нощ, а дъждът не спря през целия ден. Причина за отнесените от водата къщи, пътища, мостове, автомобили, друга техника и каруци, не са само дъждовете, но и непочистеното от години корито на река Гаговица. Бедственото положение важи за всички населени места в общината и е със срок 30 дни. Очаква се то да бъде обявено и за цялата Видинска област.

В най-засегнатите от пороя села Гюргич и Плешивец пристигна днес председателят на НС Михаил Миков. „Държавата ще се намеси и ще окаже помощ на пострадалите от наводненията във Видинския район“, каза той. Още утре в двете села ще пристигне комисия от социалното министерснтво, която ще огледа щетите и ще прецени каква помощ може да окаже държавата на бедстващите хора в най-бедната в страната област. В понеделник ще бъдат отпуснати средства на общините Ружинци и Чупрене, за да може да се наемат безработни, които да помогнат за възстановяването на дигите, пътищата, мостовете и залетите с кал къщи.

Областите, за които е обявен жълт код, са Видинска, Монтанска, Врачанска, София град, София област, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Смолянска и Кърджалийска. Дъждовете през днешния ден се окаква да стигнат в посочените области 30-40 л/кв.м.

Синоптиците успокояват, че утре предиобед дъждовете ще продължат в Западна България, но до края на деня ще спрат в цялата страна.

В същото време министърът на земеделието и храните Димитър Греков каза днес пред журналисти, че няма опасност от преливане на язовирите, които са под контрола на „Напоителни системи“. Той отбеляза, че язовирите се контролират, като някои от тях дори са под минимума.

Прелелите язовири в северозападна България са общинска собственост и собственост на МОСВ. Преди около 2 месеца е получен сигнал от Ружинци за дига, която е била пред скъсване. Отпуснати са средства и дигата е била ремонтирана, каза министърът и добави, че към момента няма сигнали за диги в риск. По думите му валежите са необходими за българското земеделие, защото някои от язовирите са в повечето случаи под критичното ниво.

Свързани публикации: Заради порои евакуираха хора и животни от села около Белоградчик и Монтана

 

 

 

Leave a Comment