Предлагаме на Китай да базира у нас интересите си към Източна и Централна Европа

Посланиците на Китай и Индонезия обсъдиха в МЗХ възможности за по-тясно партньорство с България
Министър Греков с посланика на Китай Уей Дзинхуа

Министър Греков с посланика на Китай Уей Дзинхуа

Нашето земеделското министерство предлага на Китай да базира у нас аграрните си интереси към Източна и Централна Европа. Днес на среща между министър проф. Димитър Греков и посланика на Китай Уей Дзинхуа бе дискутиран напредъкът по проекта за Център за сътрудничество в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа. „Страната ни има заслужено място в земеделието на Европейския съюз и ако този център се изгради в България, ние ще бъдем отличен партньор на китайските и европейските производители, които искат да стъпят на тези два огромни пазара”, подчерта министърът.

Друга тема на разговора между министър Греков и посланик Уей беше предстоящото провеждане на традиционния форум за агро-търговия и икономическо сътрудничество между Китай и държавите от Централна и Източна Европа. За първи път страната ни предлага форумът да се проведе извън Китай и негов домакин да е България. „Това ще е събитие, на което ще се осъществяват реални контакти между бизнеса, за да може земеделските ни производители да имат още една възможност за реализация на продукцията си”, изтъкна министър Греков.

По-рано днес заместник-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов се срещна с

Бюрхан Абазов на среща с посланика на Индонезия

Бюрхан Абазов на среща с посланика на Индонезия

извънредния и пълномощен посланик на Република Индонезия у нас Бунян Саптомо в МЗХ.

Двамата обсъдиха предстоящото провеждане на Петата сесия на Смесената комисия за икономическо сътрудничество между правителствата на Република България и Република Индонезия. Заместник-министър Абазов е съпредседател на Комисията от българска страна.

Темите, които ще бъдат разгледани на предстоящата сесия ще бъдат в областта на селско стопанство, търговия, инвестиционно и индустриално сътрудничество, енергетика, транспорт, информационни технологии и съобщения, култура и спорт.

Заместник-министър Абазов и Н. Пр. г-н Бунян Саптомо дискутираха възможността в рамките на сесията на Комисията да бъде организиран бизнес-форум, на който представители на българският и индонезийският бизнес да осъществят преки контакти по теми, които представляват интерес и за двете страни.

 

 

Leave a Comment