Свобода за млекопроизводителите: ще се договарят с няколко изкупвача

МЗХ разработи нова наредба, която сваля банковите гаранции за купувачите на мляко и отменя условието животновъдът да е вързан само към един от тях

Готов е проектът на Наредбата за изменение на Наредба № 23 от 13 декември 2007 г. за управление на националната млечна квота, се вижда от интернет страницата на Министерството на земеделието и храните.

обор с кравиЗам.-министър Явор Гечев е внесял проекта за одобрение. Необходимостта от промени в старата наредба за управление на националната млечна квота произтича от последните изменения и допълнения на Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз от 15 ноември 2013 г. Те отменят изискването за учредяване на банкова гаранция от одобрените изкупвачи на краве мляко, се казва в мотивите.

Като друга причина за промяна на досега действащите нормативи, се сочат предложенията от млекопроизводители и от Националния съюз на говедовъдите в България, производителите на мляко да имат право да сключват договори за доставка с повече от един одобрен изкупвач на краве мляко.

 

С приемането на Наредба за изменение на Наредба № 23 ще се синхронизира реда за одобряване на изкупвачите с отмененото изискване за учредяване на банкова гаранция в Закона за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз.

Освен това ще се адаптират условията за разпределяне на националния млечен резерв с изискванията за категоризация на фермите за добив на краве мляко и намаления брой млечен крави от 5 на 3 за категоризиране в първа група.

Новата наредба цели и подобряване на условията за млекопроизводителите да се договарят за доставка на своята суровина чрез отменяне на задължението да сключват договор само с един изкупвач за определен период от време.

С норматива ще се премахне евентуална втора сесия за покупко-продажба на млечни квоти за квотния период 2014/2015 г., тъй като квотната система се прекратява на 31 март 2015 г.

                            

 

Leave a Comment