Бамята се сее, когато цъфти акацията

Плодът подобрява качеството на много ястия, в Пловдивско се цени високо

бамяБамята се сее, когато цъфти акацията. Това указание е преминало през десетилетия, валидно е и досега. Преди по-малко от седмица акациите цъфнаха въпреки нестабилното дъждовно време и любителите на зелените ръбести плодове се заеха с търсенето на семена.

„У нас в момента се предлагат предимно италиански

сортове

бамя, българските „Пловдивска“, „Лясковска“ и „Каваклийска“ („Тополовградска“) се срещат по-рядко“, съобщи семепроизводителят от Пловдив Иван Филипов. Неговата фирма не се занимава със семепроизводство на бамя, тъй като към растението има предимно любителско-градинарски интерес.

Бамята (Hibiscus esculentum – сем. Слезови) се сее върху повърхностно обработена, добре разрохкана

почва,

обогатена с оборски тор. Може да се отглежда на редове, които са през 70 см разстояние, а вътре в лехата семената се полагат през 15-20 см. За по-големи площи сеитбата е с редосеялка на 55-60 см разстояние между редовете. За засяването на един декар трябва да се подготвят около 2 кг семена.

Бамята е топлолюбиво растение,

може да се сее през целия месец май.

цъфнала бамяНяма високи изисквания към предшественика – може да заеме място след какъвто и да е зеленчук. Семената са закръглени, тъмномаслено зелени и запазват кълняемостта си 4-5 години.

Бамята образува красиви, едри цветове с формата на звънец. Те са жълти или кремави с малиново петно в основата.

Грижите

при отглеждането ѝ включват окопаване, подхранване с органичен тор и поливане. Когато почвата е плодородна, поливките могат да се разредят.

Около месец и половина след засяването на бамята, тя вече е формирала плодовете и беритбата може да започне. Растението ражда до първите слани.

Плодовете на бамята се берат

(режат), когато достигнат 4-5 см дължина. Ако не се консервират или замразят, не са трайни и не издържат на транспортиране. Трябва да не се закъснява с беритбата, защото когато 5-6-стенните ромбовидни чушки остареят, се вдървесиняват и стават „на конци“ при използването им в кухнята. Прибирането на плодовете е ежедневно, ако площите са по-големи.

Добивите от декар са 600-800 килограма.

Помага на стомаха, зрението, костите

нарязана бамяБамята е чудесна добавка към много ястия, в Пловдивско много се цени. Тя е препоръчвана като много здравословна храна. Независимо дали е нарязана на дребно за супа, задушена с други зеленчуци или агнешко, запържена в масълце с чесън и пресни зелени подправки, бамята е лесно смилаема и е идеалният зеленчук за болен стомах. Освен това почти не съдържа мазнини и калории. 100 грама шушулки имат само 0,2 грама мазнини и всичко на всичко 18 килокалории. Да, бедна на калории, но богата на калций, желязо, бета-каротин и особено на витамин С и В и на пектин – стожера на имунната система. В нея има и провитамин А за отлично зрение, здрави кости и зъби. Бамята доставя необходимите на организма калций и желязо при косопад и посърнала кожа.

Leave a Comment