Екстремното състезание „Млад фермер“: В 5:30 сутринта ще се доят крави

Сред най-трудните изпитания за учениците ще е разпознаването на семена ♦ Победителите ще следват в Аграрния университет без приемен изпит
Доц. Нуреттин Тахсин ще е председател на главната комисия

Доц. Нуреттин Тахсин ще е председател на главната комисия

Утре в 5:30 часа състезанието „Млад фермер“ започва с доене на крави във фермата на Аграрния университет на „Ягодовско шосе“ в Пловдив. „Такъв ще е трудният старт на 5-то издание на надпреварата между десет отбора на ученици от селскостопанските средни училища в България“, съобщи доц. д-р Нуреттин Тахсин от Аграрния университет (АУ), който е и председател на главната комисия, която ще обяви победителите. Университетът е и домакин на събитието.

В състезанието ще вземат участие общо 30 ученика, които са разпределени в 10 отбора. Принципът е: Един отбор – едно училище. В Пловдив ще е финалният кръг, като преди това е имало регионални в Северна и в Южна България, които са декласирали най-неподготвените.

В „Млад фермер“ учениците ще се надпреварват в три категории: „Животновъдство“, „Растениевъдство“ и „Механизация на селското стопанство“. Всеки отбор има по един „специалист“ във всяка от категориите, разясни доц. Тахсин.

„Животновъдите“ ще открият събитието с доенето на крави. След това в 9:30 часа ще са на ред „растениевъдите“. В зала в АУ те ще трябва да разпознават семена на зърнено-житни, технически и зеленчукови култури, което се счита за едно от най-трудните изпитания.

Отборът от Карнобат (отдясно наляво): Елена, преподавателят Георги Иванов, Христина и Мирчо

Отборът от Карнобат (отдясно наляво): Елена, преподавателят Георги Иванов, Христина и Мирчо

В 11:00 часа ще започне състезанието на „механизаторите“ в десетте отбора. Те ще управляват трактор и ще трябва да покажат, че владеят напълно машината. Изпитът ще е в открития миналата година Демонстрационен център на АУ.

В 13:30 часа растениевъдите ще бъдат отведени до лозарската база на университета край с. Брестник. Дали знаят как да извършат резитба на нискостеблено лозе, ще стане ясно, когато вземат ножиците.

Главната комисия, в която ще участват председателите на „секторните“ подкомисии – гл. ас. Боян Сталев („Растениевъдство“), ас. Светослав Карамфилов („Животновъдство“) и шефът на Контролно- техническа инспекция в Пловдив Георги Гюлеметов („Механизация“), ще заседава под председателството на доц. Тахсин в късния следобед. Имената на победителите ще бъдат обявени на гала-вечерята в 20 часа.

Най-голямата награда на класиралите се на първо място ученици е, че ще бъдат приети в биологическите специалности на Аграрния университет без приемен изпит, обяви доц. Тахсин.

Leave a Comment