Някогашният фонд „Съединение“ губи имот за 2.5 милиона лева

Близо 20 декара с халета, собственост на „Оптела“, са обявени за продан от частен съдебен изпълнител

Автосервизи ОптелаИмот на „Оптела“АД, в близост до Мебелна къща в район „Тракия“ в Пловдив, е обявен за публична продан от частен съдебен изпълнител. Той е върху 19.3 декара площ и в него има 7 сгради, които са били цехове на бившата „Оптела-лазерни технологии“АД. Общата оценка е 2 469 000 лева. Съдебният изпълнител обаче е избрал да опише имотите и сградите поотделно и да ги продава на парче. От 2011 г. там действа и новорегистрираната фирма „Оптела-Автосервизи“ЕООД, която е дъщерна на „Оптела“АД. А в „Оптела“АД мажоритарен собственик е „Корпорации за технологии и иновации“. Това е някогашният приватизационен фонд „Съединение“. Неговото име пък директно се свързва с името на Петър Нейчев. Нейчев е известен не само като

Петър Нейчев

Петър Нейчев

приватизатор, но и като подсъдим в делото срещу „Агробизнесбанк“. Някога той е бил изпълнителен директор във финансовата институция, скандално закупена по времето на Жан Виденов за 1 лев. През 2011 г. Петър Нейчев бе окончателно  оправдан в мегаделото.

Проверка на място установи, че „Оптела-Автосервизи“ не е спряло работа, а техниците нямат и представа, че сградата, в която работят, е в числото на описаните за продажба имоти. От кантората на частния съдебен изпълнител на ул. „Богориди“№2 поясниха, че публичната продан ще тече между 25 февруари и 25 март. „Възможно е обаче да се постигне споразумение между длъжника и кредитора, и продажбата да се спре, поясниха служителите. Справка в Търговския регистър показа, че върху „Оптела-Автосервизи“ е направен запор от фирма „Еладог“. Размерът на задължението обаче е твърде нисък за готвената крупна продажба. То е 21 330 лева главница плюс лихви от 4 773 лева. Помощниците на частния съдебен изпълнител внесоха уточнение, че е описан целия имот, тъй като кантората има намерение да събере и задълженията на „Оптела“ към държавата. „А те са доста големи“, добавиха те. В списъка на длъжниците към НАП, „Оптела“ не фигурира. Но във финансов отчет на дружеството е посочено, че то дължи значителни суми към държавата.

„Оптела“ доскоро носеше името „Оптела-Лазерни технологии“. Компанията е едноличен собственик на „Оптела-Автосервизи“ЕООД и съдружник в още няколко предприятия. През 2010-а и 2011 г. фирмата отчита сериозни загуби от 3 647 000 лв. и 2 160 000 лева.

Нейният мажоритарен собственик „Корпорация за технологии и иновации“АД също е на минус във финансовите резултати. През 2011 г. дружеството е на загуба от 2 960 000 лева, а през 2010 е минус 13 482 000 лева.

Корпорацията, която от миналата година свали от името си думата „Съединение“, премина в едностепенна форма на управление – Съвет на директорите. В него участват „Иновационен фонд Д1“ с изпълнителен директор Петър Нейчев, Фондация „Международен институт за изследване на кооперациите“ и физическото лице Петранка Иларионова. Холдингът притежава по над 25% дял в 24 дружества. Той държи и мажоритарни пакети от акции в 3 публични дъщерни фирми – „Оптела“ АД – Пловдив, „Орфей Клуб Уелнес“ АД и „Атлас Финанс“ ЕАД, чийто акции се търгуват на Българска фондова борса.

Leave a Comment