Бранят черешовата реколта с жандармерия, полиция и пожарна

Черешовата реколта в Кюстендил и региона ще бъде охранявана от части на жандармерията, Гранична полиция и пожарната. Дирекцията на полицията в Кюстендил вече е провело разговори с Главна дирекция специализирани полицейски сили по отношение на охраната на черешовата кампания в региона. Мерките за сигурност се вземат заради спекулантите и крадците, които всяка година тормозят стопаните на градини.

Бранят черешовата реколта с жандармерия, полиция и пожарна

Бранят черешовата реколта с жандармерия, полиция и пожарна

Това е заявил пред „Монитор“ комисар Елиан Стамболийски. „Идеята и тази година е жандармерията да присъства на територията на Кюстендил. Ще се включат сили на Гранична полиция-Кюстендил и Драгоман, както и от службата на пожарна безопасност и защита на населението”, е уточнил полицейският директор.

Предвидено е и изграждането на КПП в различни точки на региона. „Тази практика се оказа работеща, за миналата година имаме само една кражба на череши. Един от важните приоритети на полицията са да се преодолее битовата престъпност и затова ние ще продължим с мерките”, съобщи още комисар Стамболийски.

От полицията ще формират и мобилни групи, автопатрули ще обикалят и ще се грижат за охраната на черешовите масиви. Освен това ще се ползва и техника за нощно виждане. Според него включването на жандармерията и Гранична полиция се явява необходимост в охраната на черешовата кампания.

Причината е, че служители на Областната дирекция на МВР са командировани в Елхово и Болярово за охрана на границата и във връзка с кризата с бежанците.

Между 5000 – 8000 тона череши се произвеждат в Кюстендилска област. Насажденията са от 16 000-18 000 декара и постоянно се увеличават, посочват земеделските експерти. Очакванията са първите череши в Кюстендилско да се появят до края на този месец, а изкупната им цена ще стартира от 60-70 ст. за кг./

Leave a Comment