Президентът иска правителство на партиите

Премиерът в оставка с хипертонична криза в Правителствена болница
Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев

Парламентарно представените партии трябва да положат допълнителни усилия за създаване на правителство в рамките на сегашното Народно събрание. Това е предложил на Консултативния съвет президентът Росен Плевнелиев. Според президента, правителството на ГЕРБ носи отговорност за ситуацията в страната, нищо, че е в оставка. То трябва да се погрижи за обещаните проверки в ЕРП-та и за намаляването на цената на електроенеергията с 8%. Плевнелиев припомни, че около 150 хиляди българи в 40 града на България са излезли на протест в неделя.

“Затова не трябва да се допуска да се дестабилизира фундамента на държавността. Трябва да се действа отговорно, защото ситуацията е усложнена не само в България, но и в Европа”, подчерта държавният глава.

Членовете на КСНС ще търсят консенсус за преодоляване на кризата в страната и ще се помъчат да дадат бързи и адекватни отговори на обществените очаквания, както и да гарантират институционалната стабилност.

По думите на президента тежката криза в момента изправя държавата пред рискове, прояви на екстремизъм и насилие. Реалните политики, които трябва да дадат отговор ще дойдат от едно легитимно избрано от народа Народно събрание. Плевнелиев подчерта още, че се върви към бързо провеждане на парламентарните избори.

БОЙКО ВДИГНАЛ КРЪВНО

Междувременно стана ясно, че премиерът в оставка Бойко Борисов е приет в Правителствена болница вчера. Причината – сериозна хипертонична криза. Показанията на апарата за кръво налягане показвали при приемането му 190 на 100. Ситуация вече е овладяна, премиерът скоро ще бъде изписан, заявиха от болницата.

 

Leave a Comment