Живо агне – 5 лева килото, в магазините – 15

Между 4,80 – 5 лв. за килограм продават животновъди живите агнета преди Гергьовден. В магазините агнешкото месо е между 13 и 15 лева. Според Бойко Синапов, председател на Национална асоциация на животновъдите в България това са страшно ниски цени за производителите, защото при тях те търпят загуби. Интересното е, че фермерите са били притиснати с ниски изкупни цени, а потребителят е бил натоварен с високи цени на месото.

Живо агне по 5 лева килото, по магазините - по 15

Живо агне по 5 лева килото, по магазините – по 15

„Ние няма как да определим цената на месото в магазинната мрежа. Затова внесохме искане още преди 1 – 2 години за наредба за директни продажби, за да може, когато тя влезе, ние като производителите да имаме право да определяме цените в магазините“, споделя пред „Фокус“ Бойко Синапов.

В момента от нас се изкупуват евтини живи агнета, а в кланиците и в търговските обекти потребителите се натоварват със скъпо агнешко, допълва Синапов.

„В магазинната мрежа преди Великден имаше агнешко месо, което се предлагаше на 15 лв. за килограм. Би било логично, купувайки ги от нас на 4,80 – 5 лв., да няма по-скъпо месо в магазина от 10 лв. Тази огромна разлика, която се получава, не е от нас, а печалбата отива при търговската мрежа”, коментира той.

Според Синапов, не се очаква повишаване на цените на агнешко по Гергьовден.

„Няма как ние производителите да очакваме повишаване на цената на живите агнета, след като сме оставени в ръцете на прекупвачите и кланиците. Ние сме зависими от тях. Производителите не можем да бъдем регулатор на цените. Ние сме притиснати да продаваме агнетата евтино, а потребителите са принудени да купуват агнешко скъпо”, посочи той.

За вносните агнета Синапов обясни, че са много по-евтини. „Всички държави членки на Европейския съюз имат много по-големи субсидии от нашите.

В крайна сметка нашите управляващи трябва о време да претендират за увеличаване на субсидиите, защото на общия пазар не можем да бъдем конкурентноспособни. Вносните агнета, които се предлагат, са толкова евтини, заради високата субсидия, която получава производителя”, каза Синапов и посочи, че родното агнешко се предпочита не само пред вносното в България, но и се търси в целия Европейски съюз.

„Всички европейски държави и арабския свят познават нашия продукт“.

Според Синапов нашите земеделски продукти са дар от природата и даденостите ни дават възможност да произвеждаме качествени продукти.

„Планинските и полупланински региони и условията, в които се отглеждат животните, дават възможност да се отглеждат по-качествени меса, млека и сирена. В тези региони 60-70% от храните, с която пашуват животните, са билки, така че допринася за качествата”, каза още Бойко Синапов.

Leave a Comment