Увеличиха държавната помощ de minimis с 4 млн. лева

Държавната помощ de minimis за изхранване на преживни животни през 2014 г. ще бъде увеличена с 4 млн. лева. Решението бе взето на Управителен съвет на ДФ „Земеделие”. Ръководството на Фонда осигури допълнителните 4 млн. лева. Така общата сума, която животновъдите ще получат за изхранване на едър и дребен рогат добитък, достигна до 15 млн. лева.

Още при откриването на Третия национален събор на овцевъдите на 3 май, министър димитър Греков обеща, че след празниците ще има специално съвещание, на което ще се потърсят още 7 милиона лева. Обещанието дойде след като животновъдите заплашиха с протест заради това, че не е спазена договорката помощта за първия транш да е 15 милиона лева.

Увеличиха държавната помощ de minimis с 4 млн. лева

Увеличиха държавната помощ de minimis с 4 млн. лева

Средствата се отпускат на земеделски производители, отглеждащи едър и дребен рогат добитък от основно стадо – крави, биволици, овце-майки и кози-майки. С новото решение помощта вече ще бъде по 39 лева за биволици и крави и по 5 лева за овце-майки и кози-майки. Условието е животновъдите да запазят 75% от броя на животните, за които е получена помощта до 31 декември 2014 г.

Фермерите кандидатстваха по схемата от 7 до 23 април 2014 г. в областните дирекции на ДФ „Земеделие” по постоянен адрес за физическите лица и едноличните търговци и по адрес на регистрация на юридическите лица. Средствата ще им бъдат изплатени в периода 8 – 23 май 2014 г.

Общият размер на помощите de minimis за един земеделски производител, както и за едно и също предприятие, не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро (29 337.45 лв.) за период от три данъчни години (2012 – 2014).

 

Leave a Comment