Имотният пазар ни шава, ни диша

Единствено за жилищата под наем има клиенти, но те са готови да плащат не повече от 200 лева месечно
жилищен блок

Купувачи няма, има само бедни наематели

Имотният пазар ни шава, ни диша. „От Нова година насам сделките са изключение“, съобщи собственикът на Агенция за недвижими имоти в Пловдив Генчо Дечев. През декември повярвахме, че покупко-продажбите тръгват и ще вдигнат скоростта през 2013 г., но и януари, и февруари такива почти няма. „Единственото, към което има интерес са жилищните наеми. Но и там търсенето си има таван. Почти всеки търси подслон за не повече от 200 лева месечен наем“, добави Дечев.

„200, максимум 220 лева са готови да платят 90 процента от кандидат-наемателите“, потвърдиха от друга агенция. Те поясниха, че срещу подобна сума може да се наеме боксониера в „Южен“, сутерен в „Централен“ и двустаен апартамент в „Изгрев“. Предпочитанията на клиентите са жилището да е обзаведено. Квартири се търсят от семейства, които бягат от безработицата по родните си села и градове и си търсят късмета в Пловдив. Дори и жители на Пазарджик пристигат тук, за да намерят препитание, сочат социологическите им наблюдения.

Цените на жилищата в Пловдив съвсем се снижиха. Две обяви, поставени пред Агенцията по вписвания в клартал „Капана“ в Пловдив, показват, че продавачът продава новите и луксозно изпълнени апартаменти на цени около 700 евро за квадрат. Преди кризата, подобни имоти се предлагаха за 1200 евро, сравняват брокери.

Leave a Comment