Литургия за братята Кирил и Методи

Пловдивската духовна семинария чества апостолите с концерт, в София ученици по изкуствата ще носят иконата им

Пловдив, 11 май, Кирил и МетодийДнес, а после и на 24 май, честваме братята равноапостоли Кирил и Методий. Затова че са превели библията на старославянски език, Православната църква ги обявява за светци. А на 30 декември 1980 г. папа Йоан Павел II с апостолическо послание ги определя като съпокровители на Европа.

От Пловдив започва празникът на равноапостолите преди 163 години. На 11 май 1851 г. в епархийското училище„Св. св. Кирил и Методий“ в града на тепетата Найден Геров организира празник на Кирил и Методий – създатели на глаголицата. Във възрожденските източници първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в творба на Неофит Рилски. Постепенно в следващите години 11 май започва да се празнува и в други български градове.

От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. 

Въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. измества празника на 24 май по официалния държавен календар. По църковния литургичен календар обаче този ден е на 11 май. Поради вече установената гражданска традиция светското, гражданското и държавно честване остава на 24 май. 

Днес Пловдивска духовна семинария отбелязва своя патронен празник. Тържествата започват в 9 ч. в сградата на училището с Божествена Света литургия в параклиса  отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.  Службата е отворена за всички граждани и гости. В 12,30 часа започва Празничен концерт в залата на Семинарията. Входът е свободен.

11 май е и патронен празник на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. В библиотеката днес ще бъде Ден на отворените врати.

Днес ще има и шествието на ученици от училищата по изкуство в София по повод на църковния празник. От 10.00 до 10.30 часа се организира сборен пункт на участниците в района на пилоните на НДК.

В Пловдив ученици и учители от Хуманитарната гимназия „Свети Свети Кирил и Методий“ и СОУ „Свети Свети Кирил и Методий“ се включиха в шествие още вчера. Идеята на организаторите бе, че тъй като Пловдив пръв се поклонява пред делото на светците, празникът трябва отново да започне от същото място.

Leave a Comment