4-5 банки ще бъдат купени от големи кредитни институции до края на годината

Четири или пет банки ще бъдат купени от големи кредитни институции до края на годината. Това са онези трезори, които от няколко години имат големи загуби, като с придобиванията няколко кредитни институции ще увеличат своя дял на банковия пазар у нас. Това прогнозира доц. Георги Сарийски от Института за икономически изследвания (ИИИ) към БАН при представяне на анализ за състоянието на банковата система.

4-5 банки ще бъдат продадени до Коледа

4-5 банки ще бъдат продадени до Коледа

През следващите месеци ще има известно съживяване на кредитирането и доказателство за това е увеличението на потребителските заеми, гласи анализа на ИИИ, цитиран от „Стандарт“. В същото време се очаква засилване на банковия туризъм заради промените в Закона за потребителския кредит. Големите банки ще привлекат по-лесно платежоспособните клиенти на по-малките си конкуренти, предвижда доц. Сарийски. Според него от това ще загуби пазарът и свободната конкуренция, а оттам ще пострада и потребителят. Кредитните институции вече не гледат на държавните ценни книжа като най-добрата инвестиция за свободните си средства, допълни той. Това се вижда от факта, че през 2013 г. банките са намалили с 4% активите, които влагат в ДЦК. Това е ход на банките, с който те подготвят по-голяма експанзия в кредитирането на бизнеса и домакинствата, където доходността, но и рискът, са по-големи.

Според Ивайло Янчев от ИИИ промените в Закона за потребителския кредит дават някаква сигурност на кредитополучателите, но взимането на заеми няма да доведе до растеж на икономиката. Причината е, че парите се използват за подобрения в дома, покриване на текущи нужди, но не и за реално потребление и инвестиционни цели. Секторите, които се кредитират в годините след кризата от 2009 г., са търговия на едро, ремонт на автомобили и строителство, посочи Янков. Депозитите на населението достигат 40 млрд. лв., което показва, че българите спестяват пари за черни дни, а предприятията се притесняват да инвестират в бизнес начинания, посочват от ИИИ.

За 2014 г. от ИИИ прогнозират икономически растеж от 1,7%, който през 2015 г. ще се ускори до 2,4%, а за 2016 г. очакват ръст на БВП от 3%. В изследването си ИИИ се позовава на анкета на НСИ, която показва, че доверието на потребителите се повишава. За 2014 г. икономистите на БАН прогнозират отрицателна средногодишна инфлация от минус 0,3%.

Leave a Comment