Проектите на младите фермери класирани, под 15% са одобрените

409 ще получат финансиране, 2800 са кандидатствали

млад фермер409 проекта на млади фермери, подадени по мярка 112 през ноември м.г., са одобрени, съобщиха от фонд „Земеделие“. Общо 2800 проекта бяха подадени, което означава, че под 15% (14.6 на сто) ще получат финансиране. Субсидиите за тях са 10 млн. евро, или 19,96 млн. лв.

Голяма част от средствата ще отидат за отглеждане на градински домати и краставици, гъби и орехи, съобщават от фонда. Одобрени са и проекти за отглеждане на птици, лешници, бадеми, овощни и костилкови насаждения, а също и за създаване на разсадници за трайни насаждения. Сред предложенията има такива за купуване на пчелни семейства, създаване на ферми за калифорнийски червеи, както и за отглеждане на дребен и едър рогат добитък.

Запознати обаче твърдят, че над 85 на сто от проектите са били за създаване на ферми за калифорнийски червеи.

Според критериите, заложени в Приложение № 1 на Наредба № 9 за мярка 112, предимство имаха проектите, които са изцяло в сектор животновъдство, стопанствата за биопроизводство или в процес на преход към биопроизводство, бъдещи кандидати по мярката за агроекология, както и тези, получили образование или обучение в селскосто стопанство. Допълнително точки имаше и за проекти от областите Благоевград, Варна, Габрово, Кърджали, Ловеч, Перник. Разград, Силистра, Смолян и София.

От фонд „Земеделие“ съобщават, че проектите са били обработени в условията на ограничен бюджет.

Младите фермери, които попадат сред одобрените кандидати ще получат уведомителни писма от областните дирекции на фонда. Те обаче биха могли да изпреварят пощата като попитат за резултата по своя проект на място в дирекцията.

 

 

 

 

Leave a Comment