Китайска компания купи 30 000 дка ниви в 45 села в Южна България от „Омега Агро“

Един от най-големите притежатели на земеделски земи „Уинслоу ленд инвест“ се преименува на „Агрион инвест“ със съдружници собствениците на „Винпром Пещера“ Атанас Петров и Антон Щерев

нивиКитайската компания „Тиенджин фарм култивейшън груп къмпани“ЕООД стана едноличен собственик на „Хера Агро“ЕООД. Сделката е сключена на 21 януари 2014 г. „Хера Агро“ притежава земеделски земи в 45 (47) землища в областите Пловдив, Хасково и Ямбол. Според адвокати, общият размер на нивите е може би над 30 000 декара. Капиталът на „Хера Агро“ е 19 584 950 лева.

От страна на продавача договорът е подписан от Йорданка Гълъбова, управител на „Омега Агро Инвест“ЕООД, която е едноличен собственик на „Хера Агро“. От страна на купувача подписът е положен от Уанг Фънг Ву, който е управител на китайската фирма. В Търговския регистър същият вече е и управител и на „Хера Агро“ след сделката.

„Тиенджин фарм култивейшън груп къмпани“ оперира от няколко години в България. Именно тя обработваше над 10 000 декара във Видинско, но още през 2012 г. се отказа от бизнеса си там.

Кой продаде „Хера Агро“

Преди сделката едноличен собственик на „Хера Агро“ е било дружеството „Омега Агро Инвест“ЕООД. Собственик пък на „Омега Агро Инвест“ бе „Винпром Пещера“.

Точно преди година винпромът оповести, че се отказва от бизнеса си със земеделски земи и продава фирмата си, която комасираше нивите – „Омега Агро инвест“, на „Уинслоу Ленд Инвест“АД на братята Иван и Яник Мекушини. Така Мекушини получиха със сделката и 160 000 дка земеделска земя, която бе собственост на „Винпром Пещера“.

По-късно „Уинслоу Ленд Инвест“ закупи дяловете на фонда за земеделски земи „Агро финанс“ и стана притежател на 332 000 декара. В края на годината обаче стана ясно, че собствениците на „Винпром Пещера“ Атанас Петров и Антон Щерев са поискали да придобият контролния пакет на „Уинслоу Ленд Инвест“. Това вече е факт.

От протокола на извънредно акционерно събрание на „Уинслоу Ленд Инвест“ от 28 април 2014 г. се разбира, че дружеството вече е с два акционера – „Орбиас“ЕООД, която е собственост на Атанас Петров, и „Солатер“ЕООД – на Антон Щерев. Двамата си поделят собствеността по равно. На същото събрание е решено „Уинслоу Ленд Инвест“ да промени наименованието си на „Агрион инвест“. Сменено е ръководството, в което влизаха Борислав Петков, Даниела Василева и Стефан Юруков. На тяхно място са избрани Станислава Хаджиева-Картевска и Николай Гаврилов. Адресът на новото дружество е адресът и на винпрома в Пловдив.

Какво купуват китайците

Преди сделката с китайската фирма от Тиенджин, „Уинслоу Ленд Инвест“ вдига капитала на „Хера Агро“ от 5000 лева на 19 584 950 лева, тоест увеличава го почти 4000 пъти.

Сумата представлява парични и непарични задължения на „Хера Агро“ към „Винпром Пещера“ и „Омега Агро Инвест“.

Паричните задължения са по четири договора за заеми в периода януари 2011 – март 2013 г. Кредитор е „Винпром Пещера“. Чрез договор за цесия на 30 септември 2013 г. винпромът прехвърля вземането на дълга към „Омега Агро инвест“.

Непаричните вноски представляват земеделска земя. Колко декара е тя, е трудно да се каже. Но от Учредителния акт на „Тиенджин фарм култивейшън груп къмпани“ (той е 595 страници) се вижда, че китайската фирма придобива ниви, лозя и малко овощни градини в 45 (или 47) землища. 13 от тях са в област Ямбол и предимно в община Елхово. В област Хасково придобитите от китайската фирма земи са в 11 села на община Димитровград. В Пловдивско нивите са предимно в община Първомай, а също и в Асеновградска и Садовска община, в общо над 20 землища.

Непаричната вноска със земи е предварително оценена от вещи лица на 3 673 100 лева. Според пазарните цени на земеделските земи, предоставени от експертизата, се вижда, че става дума за над 25 000 декара.

Китайският инвеститор

До 27 април 2012 „Тиенджин фарм култивейшън груп къмпани“ООД е била собственост на шестима китайци, в това число и г-н Ву, който днес е управител на „Хера Агро“. През ноември 2011 г. обаче дружеството получава заем от малко над 2 млн. лв. от „Тиенджин Стейт Фармс Агробизнес Груп Къмпани“. На 11 януари 2012 президентът на кредитора „Тиенджин…“ – Китай Бай Джишън декларира, че компанията кредитор иска да придобие дяловете на шестимата съдружници. Така купувачът на „Хера Агро“ става ЕООД и еднолична собственост на китайската компания заемодател. Уанг Фънг Ву остава в новата фирма като управител.

След сделката за „Хера Агро“ управител Ву предоставя безсрочно пълномощно на четирима от София – Иван Марков, Милена Измирлиева от адвокатското дружество „Пенков, Марков и партньори“, Атанас Вълов и Христо Хинков.

Адвокатът за сделката

АгроПловдив се свърза с адвокат Иван Марков, който обясни, че дружеството е било наето специално за сделката. „Китайската фирма, регистрирана в България, закупи активите на „Хера Агро“, но нали разбирате, че земята си остава българска. Тя не може да се сложи в джоба и да се отнесе в Китай“, каза адвокат Марков. „Това беше наистина сериозна сделка, една от най-мащабните в страната“, добави той. Интересът на китайските инвеститори е свързан с отглеждането на земеделска продукция, която ще се изнася за Китай. Според адвокат Марков, тя вероятно ще се преработва у нас и ще се експортира с добавена стойност. „Българските преработватели също ще бъдат натоварени с повече поръчки благодарение на китайския инвеститор“, предположи адвокатът. Той посочи, че броят на изтъргуваните парцели е около 5000.

По сведения на хора от Първомайско, „Хера Агро“ отглежда зърнено-технически култури в района. Работният състав във фирмата не е променен.

 

 

2 Comments

  1. вбесена българка каза:

    абсолютно съм съгласна
    и вече не съм ядосана, а вбесена
    защото именно гмо ни липсва, но като се сетя, че в цяла Добруджа се сеят простащините на монсанто, сега и в Южна България ще настъпи една сериозна конкуренция за химии и гмо. Това трябва вече да се прекрати. ВЕДНЪЖ И ЗАВИНАГИ!

  2. Ядосан Българин каза:

    Изводи:
    1.Пак някакви крайно съмнителни сделки-шепа хора се облагодетелстват на максимум.За патриотизъм и дума не може да става.Богаташите продължават да мислят,че парите се ядат и че имаме резервна държава и планета.
    2.Ада е пълен с политици,адвокати и даже журналисти и „лекари“.
    3.Китайците си отровиха земята с химия и сега се получава абсолютната малоумщина ние да ядем китайски зарзават с Менделеевата таблица вътре, а китайците да си правят тука био-продукти и да си ги внасят там за без пари.Печелят всички без българите.
    4.Тоя адвокат явно е чел глупостите на пишман-президента,че нямало как да си сложат земята в джоба и да е изнесат в Китай. То не е и нужно.Достатъчно е просто да я обработват с всевъзможни химии,които да ликвидират растителния и животински свят наоколо.Също и потенциални водоизточници.А като се изчерпа земята като плодородност, се зарязва и се купува нова.Те дотогава ще са избили инвестицията 10 пъти. За нас остава унищожената завинаги природа.
    На България не са нужни никакви инвеститори!Инвеститора не идва, за да ти е добре на теб.Идва, за да завлачи колкото се може повече за него!
    Имаме си всичко необходимо! Нужни са просто хора,които да имат желание да работят и да работят!

Leave a Comment