Да лекуваш ягодите с … аспирин? „Полимекс“ го прави!

Реколтата от 150 дка плодове от американския селектиран сорт Албион ще зрее до декември

Пролетните дъждове объркаха плановете на фирма „Полимекс-София“. В стопанството от 150дка в село Ръжево Конаре, Пловдивско узряването на ягоди закъсня с една седмина. На всичкото отгоре в началото на май падна и дребна градушка. „Макар и с малък размер, ледените зърна удариха нежните плодчета и отвориха рани“, разказва управителят на дружеството Георги Христов. Като се добави и влагата от честите дъждове, ягодите от уникалния сорт американска селекция Албион, се оказаха в стресова ситуация. Гъбните болести ги нападнаха и тогава …

Ягодите в градината до Ръжево Конаре

Ягодите в градината до Ръжево Конаре

„Тогава се появи нашият консултант от Кърджали, който даде два безценни съвета“, продължи Христов. „Той препоръча

да се справим с пораженията от градушка със … слаб разтвор на сода бикарбонат.

Да, със обикновена сода бикарбонат, каквато използват за сладкишите. Третирахме и раните по плодовете се калцираха.“

Ягодите обаче са силно чувствителни на гъбните спори, които предизвикват гниене. И тогава дошъл вторият съвет: „Използвайте … аспирин“. Шегуваш ли се? Аспирин? „Точно така“, потвърди управителят на „Полимекс“.

За да поевтини оригиналната рецепта за растителна защита, Георги Христов закупил ацетилсалицилова киселина по цени на едро от производителя в София. Пуснал я в малки дози чрез щангова пръскачка в ягодовата градина и човешкото лекарство подействало, гниенето спряло.

Мравки и голи охлюви също проявили претенции към ароматните ягоди. Консултантът имал рецепта и за тази напаст. Той поръчал

да се направят примамки със захар и боракс (натриева сол)

и да се разхвърлят през десетина метра в редовете. Така и опасността от вредителите била елиминирана.

За пръв път тази година „Полимекс“ използва и два биологични препарата, на които Христов попаднал в дните на пловдивската изложба „Агра“. „Байкал ЕМ1“ е руско производство и представлява хранителен разтвор с полезни, естествени и живи микроорганизми, които живеят в кореновата система на растенията. Те увеличават устойчивостта на ягодите срещу заболявания. „Доставчиците на препарата твърдят, че и срокът на съхранение на плодовете се увеличава, но аз все още не съм извършил проби дали е така“, уточни управителя. Другият биологичен препарат е украински – „Литовит“ и неговата функция е уникална. Той

увеличава „глада” на ягодите и ускорява усвояването на въглероден диоксид.

Но и за него „Полимекс“  тепърва ще установява параметрите на рекламата и на истината. ягоди

Фермата с ягоди на „Полимекс“ не е сертифицирана като биологична, но Георги Христов предпочита да използва колко може по-безвредни вещества за растителна защита. Едно, че така ягодите са по-полезни за потребителите. И второ, защото плодовете зреят сега и всеки ден, и при използването на препарати с карантинен срок ще бъде изпуснат пазара.

Ягодовата градина на „Полимекс“ е сред най-хубавите в страната. И не само защото агротехниката при отглеждане на плодовете е на високо равнище, а и заради сорта Албион. Между другото, фирмата смята да увеличи с още 40 дка насаждението.

„Производителите на български ягоди вероятно ще претърпят сериозни щети тази година“, казва със съчувствие Георги Христов. Родните сортове зреят през май и юни, а синоптичните прогнози говорят, че дъждовете ще продължат  и през двата месеца.

През юли българските сортове вече ги няма на пазара. Докато Албион ще продължи да цъфти, ражда и зрее чак до ноември,

а при топла есен и до декември.

„Надявам се, че от юли нататък времето ще стане по-благоприятно и по-ниските добиви през пролетта ще бъдат компенсирани от лятно-есенната реколта“, поясни Георги Христов.

През пролетта пазарът на „Полимекс“ е в София, а през лятото на морето. Замисляйки се над търговската реализация, управителят е стигнал до извода, че ощетява пловдивските потребители. Затова от тази година той е в преговори с ресторантьори и собственици на сладкарници, на които предлага да включат в менюто си десерт от пресни ягоди.

Първите плодове, които градушката е ударила и обезценила, „Полимекс“ вече насочва към предприятия за производство на конфитюри и сладка. „Но от тях става и чудесна ракия“, шегува се Георги Христов.

Leave a Comment